Diari Més

Patrimoni

La família de Jujol presenta els anells que l'arquitecte va dissenyar el 1919

L’artista modernista els va dibuixar gairebé fa un segle per regalar-los a la seva promesa

Serramià, Agràs i Jujol, durant la presentació dels anells a la Casa de Cultura.

La família de Jujol presenta els anells que l'arquitecte va dissenyar el 1919Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El joier Joan Serramià i Josep Maria Jujol, fill de l’arquitecte modernista del mateix nom, van presentar ahir a la tarda, a la Casa de Cultura de la Generalitat, tres anells que van sorgir de la imaginació i inspiració del creador tarragoní i que mai fins ara havien passat de ser un disseny plasmat en paper. Els anells dissenyats per Jujol i creats per Serramià no seran posats a la venda. Els tres exemplars passaran a formar part de l’Arxiu Jujol. Aquest va ser l’encàrrec que li va fer la família de l’arquitecte al joier tarragoní.

Jujol va fer uns esbossos dels anells l’any 1919, que va acabar a iniciar del 1920. Els va dissenyar per donar-los a la seva promesa, Teresa, però el dibuix en paper no va arribar a mans dels joiers. En els tres dissenys que gairebé un segle després Serramià ha convertit en anells d’or, plata i pedres naturals de diversos colors, predomina la presència de la Tau, un dels símbols de la ciutat de Tarragona, i també, la inicial de l’esposa de l’arquitecte.

El director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs, va dir que «el disseny que va fer Jujol va ser una mostra d’amor i és un testimoni d’una història íntima, molt familiar».

La descoberta

El fill de l’arquitecte, Josep Maria Jujol, va explicar que l’any passat, ordenant i catalogant «milers de documents del pare», va trobar «un petit paper amb els dibuixos i per primera vegada vam saber que Jujol també va dissenyar joies». «Jujol –va comentar en el curs de la presentació– dibuixava de manera constant i tenia una gran memòria, fins al punt de recordar la façana d’un edifici que havia vist deu anys abans».

El fill de l’arquitecte va dir que «avui és un dia especial, perquè presentar joies dissenyades pel meu pare és un fet sorprenent i extraordinari».

Per la seva banda, Joan Serramià no va dubtar a dir que «aquest és un dels encàrrecs que més m’ha agradat rebre, perquè Jujol i Gaudí, que com jo tenien el seu origen a pagès, són per a mi artistes fonamentals que van obrir moltes portes artístiques».

Els tres anells dissenyats per Jujol i realitzats per Serramià.

La família de Jujol presenta els anells que l'arquitecte va dissenyar el 1919Cristina Aguilar

tracking