Diari Més

Sanitat

L'Hospital Joan XXIII tindrà una unitat d'experts per a malalties com la fibromiàlgia

La unitat tractarà síndromes de sensibilització central, que també inclouen la fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple

La sala servirà per poder ajudar a més pacients.

La sala servirà per poder ajudar a més pacients.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona serà un dels 18 centres sanitaris de Catalunya que tindrà una unitat d'experts per atendre els malalts de les síndromes de sensibilització central. Aquests ordenaran els diagnòstics i els tractaments, a més d'estandarditzar els informes de valoració de cara a les baixes laborals pel que fa a aquestes malalties, que inclouen lafibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple.

A més de l'hostpital tarragoní, l'altre centre de la demarcació de Tarragona que també disposarà d'aquesta unitat serà l'EAP Baix Ebre. A part d'aquests dos, 16 centres més de Catalunya tindran la unitat, que formen part d'un pla d'atenció als malalts.

Les síndromes de sensibilització central (SSC) són un conjunt de malalties cròniques que limiten molt la vida a les persones que les pateixen. Segons dades de Salut, a Catalunya hi ha prop de 140.000 persones afectades de fibromiàlgia, 45.000 amb la síndrome de fatiga crònica i unes 5.000 amb sensibilitat química múltiple que, fins ara, moltes havien de recórrer a la medicina privada per poder ser ateses de forma global i coordinada entre totes les especialitats necessàries.

Les noves unitats no abordaran, de moment, els malalts que pateixen la síndrome d'hipersensibilitat electromagnètica o electrohipersensibilitat (EHS), i que sol donar-se moltes vegades juntament amb altres malalties de l'SSC.

Aquestes unitats estaran integrades per equips multidisciplinaris especialitzats de reumatòlegs, al·lergòlegs, professionals de Medicina Interna i toxicologia, als quals recolzaran fisioterapeutes i psicòlegs, en funció de la complexitat de cada malalt. Es tracta, ha explicat el director de l'Àrea Bàsica de Salut d'Igualada Urbà, Xavier Cantero, a atendre als pacients de forma individualitzada i oferir tractaments farmacològics i altres, com activitat física i atenció cognitiva-conductual, així com formar els professionals de forma continuada i realitzar investigació sobre aquestes malalties.

Queixes per la negativa a la incapacitat laboral

A l'hora de sol·licitar la incapacitat laboral, l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), una comissió clínica creada a la vegada que les citades unitats, treballarà per «homogeneïtzar» els informes clínics dels afectats per aquestes malalties, ha assegurat aquest divendres el conseller de Salut, Antoni Comín.

Una representant de la Plataforma d'Afectats per l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (PAICAM) ha agraït el pla d'atenció, però ha criticat que els especialistes de l'ICAM donen l'alta a moltes dones que amb prou feines poden moure's de casa, pel dolor intens que pateixen, i ha assegurat que s'han donat més invalideses a homes que a dones afectats per malalties de l'SSC.

tracking