Diari Més

900.000 euros l'any i 13 actuacions al dia, els números de la Brigada

La Brigada d’Intervenció Ràpida, creada l’any 2008, rep a dia d’avui la majoria d’avisos a través del telèfon i l’aplicació mòbil

Imatge de les reparacions realitzades al paviment de les escales d'accés al carrer Sant Joan.

900.000 euros l'any i 13 actuacions al dia, els números de la BrigadaAjuntament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Brigada d’Intervenció Ràpida (BIR) de l’Ajuntament de Tarragona té un cost anual de 900.000 euros. Al cap de l’any, però, efectua una mitja de 13 actuacions diàries. Així ho demostren les dades, que comptabilitzen un total de 24.974 intervencions des del 2008, any de la seva creació, fins al mes d’abril d’enguany. Només en l’any 2016, s’han fet 3.121 intervencions, un 66% són voreres, un 21% actuacions com reposicions de pilones trencades, murs o recol·locació de mobiliari urbà i un 13% són asfaltat.

Entre les obres més destacades segons informa l’Ajuntament, figura la reparació de voreres enfonsades com la del carrer major de Monnars, o la reparació del desguàs de la Font de Sant Magí, al Portal del Carro; la pavimentació d’escocell al carrer Vint-i-u; l’eliminació de peces de voravia a la plaça del Centre Cívic de La Floresta; la reparació de paviment asfàltic al carrer Gaià de Torreforta; les reparacions al paviment de les escales d’accés al carrer Sant Joan del Serrallo; la reposició de paviment de formigó a la rampa d’accés al Parc del Francolí; la reparació de la bassa del Parc del Miracle, a la Glorieta de l’Alguer; la reposició de rajoles a la plaça del Centre Cívic de Sant Salvador o la reparació d’una vorera enfonsada a Solimar.

D’altra banda, destaca també l’actuació de la brigada als diferents barris de la ciutat. El centre de la ciutat –Tarragona Centre A i Tarragona Centre B– és la zona on més intervencions s’han realitzat entre el gener del 2016 i l’abril del 2017. En segon lloc es situa Bonavista, els Polígons, Campclar i Les Gavarres, que sumen 523 actuacions en un any i quatre mesos. A la cua de la classificació hi ha els barris de Sant Salvador, Sant Ramon i Santa Isabel, on la BIR hi ha actuat un total de 122 vegades.

L’execució dels treballs més urgents s’inicien en 24 hores. Les actuacions que no es classifiquen com a tan urgents, comencen en tres dies. Les normals, en canvi, tarden una mitjana de dues setmanes, en funció del tipus de reparació que cal realitzar. L’equip humà de la BIR està format per 17 persones, entre operaris, tècnics, oficials i personal administratiu. D’altra banda, els mitjans materials de què disposa la brigada consisteix en quatre camions, dues furgonetes, dos dumper, generadors, talladores, formigoneres i un equip de reparació asfàltica.

La participació ciutadana, clau

Els avisos a la BIR per part de la ciutadania són «clau» pel bon funcionament de l’organisme. Així ho assegurava el conseller de Presidència i Espais Públics, José Luis Martín. Entre el gener del 2016 i el maig del 2017, la brigada ha rebut 406 trucades que alertaven d’una incidència. També ha estat «útil» l’aplicació mòbil de la BIR, des d’on els ciutadans han avisat 433 vegades d’algun problema als carrers de la ciutat. La resta d’avisos, tenen procedència de la Guàrdia Urbana (43 vegades), d’una inspecció (367 vegades) o d’una incidència exprés (66 vegades).

Segons Martín, «a partir d’ara volem potenciar molt més les eines d’avís que poden utilitzar els ciutadans». Tot i que ara per ara es «descarta» l’ús de les xarxes socials, Martín subratllava que «farem campanyes per promocionar tant el telèfon de la BIR com l’aplicació mòbil».

El conseller valorava «molt positivament» la tasca que realitza la Brigada d’Intervenció Ràpida als carrers de la ciutat. Sobre els actes incívics o vandàlics que hi ha a la ciutat, Martín expressava que «la BIR té la funció d’arreglar allò que s’ha malmès, independentment de si s’ha trencat per un acte incívic o per un altre motiu».

El mateix subratllava que «la meva tassca com a conseller d’Espais Públics no només se centra en les reparacions, també en la millora dels parcs infantils, com ho demostra la renovació de l’espai de jocs pels infants» i també, d’altr abanda, «el Pla Integral d’enllumenat públic que estem implantant».

Imatge de les reparacions realitzades al paviment de les escales d'accés al carrer Sant Joan.

900.000 euros l'any i 13 actuacions al dia, els números de la BrigadaAjuntament

tracking