Diari Més

Les tres federacions de veïns defensen que «un nou urbanisme és possible»

Han convocat un debat–col·loqui per debatre amb experts les diferents visions existents

Punt on està previst construir la botiga Ikea i un nou barri, situat entre Campclar i Bonavista.

Les tres federacions de veïns defensen que «un nou urbanisme és possible»Google Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Debatre sobre opcions de nous models urbanístics aplicables al terme municipal de Tarragona. Aquest és un dels objectius que persegueixen les tres federacions de veïns de la ciutat, que de forma conjunta han convocat per a aquest pròxim dijous un debat–col·loqui englobat sota el títol genèric Tarragona on vas? Un altre urbanisme és possible. La FAVT, la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant i la Federació Segle XXI han treballat en les últimes setmanes en aquesta iniciativa, amb la qual es pretén posar sobre la taula les característiques que ha de tenir la Tarragona del futur des d’un vessant urbanístic. La trobada se celebrarà al Saló d’Actes de l’Ajuntament, a partir de les 19 hores, i tindrà com a protagonistes del fil conductor el catedràtic Josep Parcerisa Mundó i el professor Antoni Pàmies Martorell.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Antonio Peco, va justificar la convocatòria del debat en el fet que «nosaltres pensem ara el mateix que es plantejava abans de la bombolla immobiliària i volem demostrar que hi ha altres formes de fer urbanisme, amb apostes pel reciclatge, l’enllaç d’espais per cohesionar la ciutat des d’un punt urbanístic i analitzar com volem que sigui la ciutat d’aquí a uns anys». Peco va afegir que «volem debatre, perquè a Tarragona sembla que només existeix l’urbanisme d’uns pocs, el que plantegen alguns promotors, i nosaltres estem convençuts que hi ha altres camins a seguir».

El màxim responsable de la FAVT va afirmar que, amb l’organització del debat del dijous vinent, «volem que experts en la matèria ens expliquin quines altres formes té una ciutat com Tarragona per plantejar el seu urbanisme». Uns dels aspectes a tenir en compte és «la demanda d’habitatge que hi ha a Tarragona en l’actualitat, tenint en compte que la tendència és que el cens baixi». Una de les propostes que defensa és «la rehabilitació dels molts habitatges que estan buits i omplir aquelles zones on es poden construir de nous, com al voltant de l’Hospital Joan XXIII, relligant la ciutat, abans que fer barris nous com els que es pretenen construir a la zona d’Ikea o a la Budellera».

Peco va remarcar que «a Tarragona no pot passar el que va succeir a Balaguer, on el barri antic, situat a la part alta de la ciutat, va quedar desert i s’han hagut d’invertir grans quantitats de diners per recuperar-lo». «Aquest no és el cas de Tarragona, però alertem que no es poden abandonar zones habitades, perquè aquest és el camí que portem en algunes zones de la nostra ciutat».

El president de la FAVT va afirmar que «el moviment veïnal està demostrant que anem més enllà de fer festes de barri, com alguns afirmen, i seguim reivindicant coses que interessen als tarragonins, com ho fem des de fa molts anys».

El fet que el debat de dijous l’hagin convocat les tres federacions de veïns «és molt positiu». «Les tres ens unim per parlar de temes que preocupen, com l’urbanisme, que afecta tota la ciutat, des del centre als barris de Ponent i Llevant, i des del Serrallo a Sant Pere i Sant Pau», va remarcar Peco.

Per altra banda, el president de la FAVT va recordar que el Govern de la Generalitat està elaborant una nova llei d’urbanisme. Del que ha transcendit, es desprèn que els actuals mandataris catalans aposten per un urbanisme que recuperi determinats espais urbans, de cosir les ciutats a partir de lligar zones ara separades, abans de fer-ho per la construcció de nous barris. Precisament, aquest concepte contradiu projectes que es volen fer a Tarragona, com la construcció d’un nou barri a la Budellera, per a unes 15.000 persones. Peco també s’ha mostrat crític amb aquest projecte. «A Tarragona tenim moltes zones per cosir, i en la meva opinió això i recuperar pisos buits hauria de ser una prioritat».

tracking