Diari Més

Economia

Els últims clients de l'Husa Imperial Tarraco tanquen la porta de l'hotel

L’establiment del passeig de les Palmeres serà sotmès a una profunda reforma i podria reobrir a finals del 2018

Una família d'Astúries van ser dels darrers clients que van deixar l'hotel el darrer dia d'Husa.

Els últims clients de l'Husa Imperial Tarraco tanquen la porta de l'hotelCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hotel Husa Imperial Tarraco va tancar ahir, diumenge, les seves portes de manera definitiva. Els últims clients van deixar l’establiment per tornar als seus punts de destins, com María Dolores, membre d’una família asturiana que va venir a Tarragona amb motiu d’una celebració. «Acabem de dinar i crec que som dels últims en sortir», va dir, coneixedora de la notícia del tancament. «El tracte que hem rebut ha estat molt bo, l’hotel és còmode però està una mica espatllat i antiquat, i esperem que el reformin i torni a obrir perquè té unes vistes magnífiques».

Els dos primers dies d’aquesta setmana, els treballadors faran tasques d’embalatge de material, abans d’abandonar de manera definitiva l’establiment on han tingut la seva feina els darrers anys. La previsió és que l’edifici reobri com a establiment hoteler a finals del 2018, segons ha transcendit tot i l’opacitat amb què el nou propietari, Alta Diamond Projects, ha portat les negociacions. Fonts dels treballadors, resignades, van manifestar ahir que «tot i que ens quedem a l’atur, l’acord a què em arribat és força acceptable».

En una futura data, l’edifici serà sotmès a una profunda remodelació per adequar-lo a les necessitats i exigències del client actual. Un dels comentaris més coincidents entre els usuaris és que l’hotel, un quatre estrelles, ha quedat una mica desfasat. El període d’obres necessari per posar l’hotel al dia s’estima d’uns divuit mesos.

L’hotel tarragoní disponia de sis plantes i 170 habitacions. La construcció de l’edifici del passeig de les Palmeres data del 1963. L’última actuació que es va fer, consistent en una remodelació parcial, va tenir lloc el 2007. Des de fa anys, han estat diverses les dificultats que ha travessat l’hotel i la cadena Husa.

Els darrers en marxar

El britànic Albert va tornar a l’hotel vestit d’esport, suat, després de córrer pels carrers de la ciutat. «He estat una nit i l’hotel m’ha semblat bé». Qui ja sortien amb les maletes eren Elisa i Marta, de Barcelona. «Ens van regalar un pack turístic i vam escollir aquest hotel i visitar Tarragona». «L’hem trobat una mica antic, però net, i el tracte rebut ha estat correcte», van dir. També de Barcelona és Cristina, qui sabia que l’Husa Imperial Tarraco tancava les seves portes al públic. «El que ens hem trobat ha estat menys del que correspondria a un quatre estrelles», va comentar, per afegir que «hem vingut per Tarraco Viva i ens ho hem passat molt bé». I el murcià Manuel va assegurar que «aquest hotel és millorable», i va valorar «les vistes del mar que hi ha des de l’habitació».

Deutes milionaris

L’Imperial Tarraco ha estat venut per vuit milions d’euros, una quantia que servirà al grup de Joan Gaspart per eixugar part dels deutes que té a causa de la gestió dels darrers anys. El 2015, el grup hoteler Husa devia 153,3 milions d’euros a diversos creditors, entre els quals destacaven Banc Sabadell, La Caixa, l’Institut Català de Finances (ICF) i Banc Popular. Des de fa temps, Gaspart intentava treure’s del damunt l’Imperial Tarraco, cosa que finalment ha aconseguit per la compra de l’edifici per part d’Alta Diamond Projects. El que encara no ha transcendit és el nom de la cadena que es farà càrrec de la gestió de l’establiment del passeig de les Palmeres, tot i que, a títol de rumor, ha sortit algun nom.

Husa va iniciar la seva política de desprendre’s dels hotels de la cadena ja fa anys. Sense anar més lluny, aquest 2017 ja han aconseguit sortir de la cadena l’Husa Tuca (Vielha), l’Husa Orri (Tredòs) i l’Husa Imperial Tarraco.

El negoci del Grup Husa arrossega una profunda crisi des d’inicis d’aquest segle. El 2011 va ser un any especialment dur, ja que es va vendre l’Hotel Palace Barcelona, el més emblemàtic de la família Gaspart, a uns inversors britànics pel preu de 68 milions d’euros. En aquesta ocasió, però, el Grup Husa es va quedar amb la gestió.

Per aquelles dates, l’empresa dirigida per Joan Gaspart també va posar a la venda l’antic Ritz, de Barcelona, l’Husa President Park, localitzat a Brussel·les i l’Husa Imperial Tarraco, tots establiments de quatre estrelles.

La cadena Husa va arribar a tenir 120 hotels, repartits per Espanya, Alemanya, Turquia, Argentina, Bèlgica, Marroc i Andorra.

tracking