Diari Més

Ensenyament

Un congrés de neurociència a Tarragona alerta del perill de la falta de son

L'experta en educació emocional Begoña Ibarrola assegura que les burles i les desqualificacions frenen el desenvolupament cognitiu

Un moment de la ponència d'Ibarrola.

Un congrés de neurociència a Tarragona alerta del perill de la falta de sonCol·legi Sant Pau - Twitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El congrés de neurociència EduMindUp! celebrat aTarragonaha alertat del perill de la falta de son en l'aprenentatge, segons la ponència de l'experta en educació emocional Begoña Ibarrola, informa l'organització. La ponent ha protagonitzat aquest divendres la jornada central del congrés alertant especialment sobre els perills de la falta de son i de l'assetjament escolar. «No només les agressions, sinó la por, les amenaces constants, les burles o les desqualificacions frenen el procés de desenvolupament cognitiu», ha exposat al palau de congressos davant més de 600 educadors.

Ibarrola ha aportat un decàleg basat en la neurociència per millorar l'aprenentatge, encapçalat per una bona disposició emocional perquè «tot el que s'aprèn amb emoció, es grava de forma permanent». La segona clau és que l'educador ha de generar motivació en l'alumne i després arribarà l'esforç, la constància i la persistència; i la tercera, que les experiències d'èxit reforcen l'aprenentatge.

L'experta també ha exposat que «l'autoestima realista produeix confiança i esperança per a tota la vida» i que «l'error és una eina fabulosa per detectar on falla l'alumne». La cinquena clau és que no hi ha aprenentatge sense memòria, i que és imprescindible el procés de recuperació d'allò après. Per a això, cal estar tranquil i relaxat, ja que així l'amígdala allibera dopamina, una hormona que dóna suport a la memòria com si fos una nota de recordatori.

Per tant, la sisena clau és que l'aclaparament i l'estrès dificulten l'arxiu mental de les dades, la recuperació d'allò memoritzat i interfereixen en el desenvolupament emocional. El setè element és que cal pair allò après mitjançant la son i el descans, ja que està documentada la relació entre la falta de memòria i la falta de son.

Ibarrola també ha exposat que l'exercici físic i una bona respiració oxigenen la sang i, per tant, el cervell rendeix més i que la ment aprèn millor amb tots els canals sensorials oberts. Finalment, l'experta ha conclòs que cal crear un clima d'emotivitat positiva mitjançant relacions de confiança i respecte, en un ambient segur i predictible amb normes molt clares.

El congrés es clausura dissabte amb les intervencions, prèvies a les conclusions, de l'escriptora Elsa Punset i l'entrenador emocional, Ángel López Naranjo.

tracking