Diari Més

La CET demanarà que el 112 tingui línia directa amb els serveis mèdics

Després de l’experiència d’un infart i de l’atenció rebuda, Ángel Juárez reclama l’adopció de mesures

Juárez, en la reunió que va mantenir fa menys d'un mes amb representants del sector sanitari.

La CET demanarà que el 112 tingui línia directa amb els serveis mèdicsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), que agrupa a més de noranta membres, demana que «es garanteixi que el 112 tingui una línia oberta destinada només a emergències sanitàries, o bé que la Generalitat posi en marxa un telèfon exclusiu per contactar directament amb el servei d’ambulància», va reclamar ahir Ángel Juárez, el seu president. Com va informar Diari Més en l’edició del dimarts, el passat dia 30 d’abril Juárez va patir un infart i l’ambulància bàsica el va anar a recollir a casa seva mitja hora després que el 112 rebés la trucada. Tot el que va succeir «en moments molt greus, ja que em podia haver quedat al lloc», va generar una cadena de reaccions, fins al punt que «m’han trucat amics des de Estats Units, Argentina o Anglaterra gràcies a la repercussió internacional que va tenir ahir la notícia, que es va expandir per la xarxa».

Fa menys d’un mes, la Coordinadora d’Entitats de Tarragona va mantenir una reunió amb representants dels serveis sanitaris de Catalunya, en el decurs de la qual «vam parlar de diversos aspectes, com les bases d’ambulàncies i el fet que encara no hi ha cap a Sant Pere i Sant Pau». D’aquesta reunió, va sorgir el compromís de convocar una nova trobada el pròxim mes de juny amb representants de la conselleria de Salut, «perquè volem parlar de les llistes d’espera, de les obres que es fan a l’Hospital Joan XXIII i, després de la meva experiència amb l’infart, tornar a posar damunt la mesa la problemàtica de les ambulàncies», va dir Juárez.

La CET reclamarà, a més d’un sistema telefònic més directe per atendre emergències sanitàries, «l’estudi d’un protocol que estableixi sancions a les empreses d’ambulàncies quan la recollida del malalt excedeixi d’un temps determinat». «No pot ser que truquis als 112 perquè estàs patint forts dolors, que en el meu cas van ser per un infart, i et tinguin un munt de minuts demanant el número del DNI i altres dades», va afegir.

Juárez va informar ahir que, al matí, el va trucar el responsable del 112 a Tarragona «per dir–me que aquest servei no és el responsable d’allò que va succeir i sí el SEM, a qui deriva les trucades, i és precisament per aquest motiu que la CET demana que sempre hagi una línia lliure o, si és necessari, es faci un nou telèfon només per a emergències mèdiques, una mesura que pensem no seria la més adient». «El que no pot passar –va subratllar el president de la Coordinadora d’Entitats– és que truquis al 112 per una emergència en uns moments de gran preocupació i les línies estiguin ocupades i sentis una veu que digui ‘esperi un moment i serà atès’».

Moments d’angoixa

Juárez va mostrar la seva preocupació davant el fet que «mentre esperava l’ambulància, cap metge em va informar per telèfon de què podria fer: quan pateixes un infart, no poden dir que t’esperis, ja que l’angoixa s’apodera de tu». El president de la CET i de Mare Terra–Fundació Mediterrània, va comentar que «jo tinc certa idea de com funciona el 112, però hi ha molta gent que no i, per tant, s’han de facilitar les coses als usuaris». La Coordinadora d’Entitats reclama també que el telèfon d’emergències «l’atengui un professional de la medicina que pugui donar-te consells i, fins i tot, tranquil·litzar-te perquè en aquests moments la vida penja d’un fil».

La CET no descarta «demanar dimissions, si no es revisa el sistema d’ambulàncies i si les bones paraules es queden en un no res». «Cal millorar la gestió i posar a disposició dels malats les ambulàncies que siguin necessàries, i així ho plantejarem en la reunió del juny», va concloure.

tracking