Diari Més

Turisme

Els hotelers tarragonins, preocupats pel creixement dels habitatges turístics

L’empresa americana Airbnb, líder del sector, té en oferta 306 pisos privats a la ciutat, i una bona part estan concentrats entre Llevant i la Part Alta

Captura de pantalla del portal web d'Airbnb quan es procedeix a buscar pisos turístics a la ciutat de Tarragona.

Els hotelers tarragonins, preocupats pel creixement dels habitatges turísticsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa americana Airbnb, líder del sector online en oferta d’habitatges turístics, té actualment disponibles un total de 306 pisos privats a la ciutat de Tarragona. Tot i que els hotelers estan a favor d’una «varietat» dins l’oferta de pernoctacions, estan «preocupats» pel ràpid ascens d’aquesta opció turística, sobretot perquè «molts dels habitatges no estan regulats i són il·legals». Així ho expressava a aquest mitjà el president de l’Associació d’Hotelers de Tarragona, Xavier Jornet.

El funcionament d’Airbnb és simple: un particular entra al portal web, es registra i contacta amb un altre particular, que ha ofertat un pis. Tot seguit, es realitza la reserva i es fa el pagament. Es tracta d’una modalitat que «guanya cada cop més adeptes» i que «a ciutats com Barcelona, entre d’altres, s’ha tornat un gran problema i ha creat saturació turística». Així ho afirmava la presidenta del Patronat de Turisme, Inmaculada Rodríguez. Segons deia, «nosaltres estem lluny d’arribar a aquest punt», i subratllava que «no s’ha de criminalitzar aquest sector».

Tot i això, informava que «es tracta d’un problema que des del Patronat vigilem constantment». En aquest sentit, destacava que «properament, augmentarà la col·laboració amb les associacions d’habitatges turístics del territori per promoure la regulació i unir forces per la detecció d’habitatges il·legals». Rodríguez expressava també que «hi ha hagut un creixement dels habitatges legals perquè des de la Generalitat s’ha fet una campanya de conscienciació molt bona», però afegia que «també han crescut perquè existeix una demanda d’aquest tipus de producte, i això no es pot negar».

Encara que la tasca del Patronat és «important», Rodríguez admetia que «les nostres competències per detectar il·legalitats són molt petites, perquè això és feina de la Generalitat». El president dels hotelers, però, expressava que «la persecució dels il·legals és nul·la, molt mínima. És molt fàcil presentar una oferta il·legal. I la regulació sobre el que és legal, per mi, és insuficient». Segons argumentava, «no estan competint igual que els apartaments, els hotels o els càmpings. Si vols crear un habitatge turístic, vas a l’Ajuntament, ho comuniques i ja està. En canvi, per posar en marxa l’hotel has de passar un control molt més exigent».

Jornet expressava que «aquesta pràctica creix molt més ràpid que els controls reguladors de l’Administració», i avisava de què «podria acabar donant mala imatge al concepte de turisme de la ciutat». Segons el president de l’associació d’hotelers tarragonins, «si està regulat i controlat, aquesta pràctica és positiva pel sector turístic. Però passarà a ser negativa si no s’actua davant de les il·legalitats que s’ofereixen amb la complicitat de pàgines com aquesta».

tracking