Diari Més

Educació

Ensenyament forma als inspectors per combatre la discriminació LGTBI

Els supervisors dels centres de Tarragona i l’Ebre aprofundeixen en la diversitat sexual i de gènere

A les aules es treballarà la diversitat i es buscarà prevenir situacions de discriminació per motius d'orientació o de gènere.

Ensenyament forma als inspectors per combatre la discriminació LGTBIACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Direcció General d’Igualtat de la Generalitat i el Departament d’Ensenyament estan realitzant sessions de formació als Inspectors dels centres educatius del Camp de Tarragona i de les Terres l’Ebre en matèria de coeducació, orientació afectivo-sexual i identitat i expressió de gènere, per tal de combatre amb més eines i coneixements, la discriminació que puguin patir alumnes gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals i intersexuals del territori. Aquests funcionaris són els màxims responsables en la supervisió i avaluació del funcionament d’escoles i instituts públics, privats i concertats. Amb anterioritat ja s’havia dut a terme aquesta formació al cos d’Inspecció de Barcelona i Girona.

L’acció formativa s’emmarca dins del Pla Interdepartamental de polítiques LGTBI de la Generalitat, que en la bessant d’Ensenyament està encaminat a promoure «una educació i orientació acadèmica sense estereotips sexistes ni discriminacions» per motiu de gènere o d’orientació sexual; a establir propostes d’actuacions per prevenir, detectar i intervenir «en casos de violència o situacions de discriminació o exclusió» i a donar suport per tractar situacions «de caràcter sexista o homòfob».

I és que el bullying per motius d’orientació sexual o de gènere a les aules és una realitat constatada per l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya, que del total de denúncies anuals que rep, xifra les de l’àmbit escolar en un 10%. De fet, l’ONG Save the Children apunta en un estudi realitzat el curs passat, a partir de 21.500 enquestes a menors d’entre 1r i 4t d’ESO de tot l’Estat, que el 3,2% de les víctimes d’assetjament i el 4,2% dels casos de ciberbullying tenen una relació directa amb l’orientació sexual de l’individu.

El Síndic ja ho havia demanat

L’ens defensor de la ciutadania a Catalunya, el Síndic de Greuges, ja s’havia pronunciat recentment al respecte, demanant que els encarregats d’Inspecció Educativa tinguessin «una mirada específica» en aquesta problemàtica, segons va apuntar Maria Jesús Larios, adjunta del Síndic per la Defensa dels Drets de la Infància i l’Adolescència. «En darrer terme, l’inspector és el garant de què en els centres es garanteixi el dret. La inspecció no només ha de mirar les qüestions de funcionament del centre, l’element principal és veure si els infants estan ben tractats i són feliços», va apuntar Larios a aquest diari. Per a l’adjunta del Síndic, els casos de bullying a estudiants LGTBI que s’arriben a denunciar són només «la punta de l’iceberg» del problema real.

Ofensiva contra la intolerància

La direcció General d’Igualtat comandada per Mireia Mata contempla per al sistema educatiu català nombroses mesures per tal d’erradicar tota mostra de discriminació envers les persones LGTBI. Entre d’altres, posar en marxa una guia per a famílies per a la «detecció i prevenció de conductes d’odi i discriminació», la difusió de protocols «per a la millora de la convivència» i la formació específica per al personal docent i de serveis dels centres. De fet, segons s’assegura des d’Igualtat, a principis de l’actual curs ja es va posar en marxa el protocol d’actuació en casos d’assetjament, «que es va incorporar als dossiers de les direccions dels centres».

Treballar a classe la diversitat

En matèria formativa, el pla contempla elaborar i revisar les Unitats Didàctiques d’Educació Primària i d’ESO per treballar a classe valors com «la tolerància, la convivència i la diversitat» i fomentar «la prevenció de situacions d’odi i discriminació».

Totes aquestes actuacions s’emparen en la llei 11/2014 que garanteix els drets de les persones LGTBI i busca «erradicar» la LTGBIfòbia. «Cal educar en benefici d’una millor convivència de totes les persones que hi viuen», s’apunta des del govern català.

tracking