Diari Més

Cultura

El Departament de Cultura restaura un capbreu i dos pergamins de l'Arxiu Històric de Tarragona

El capbreu pertany al fons de la família Castellarnau i va ser fet el segle XVII

Els dos pergamins

El Departament de Cultura restaura un capbreu i dos pergamins de l'Arxiu Històric de TarragonaGencat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha restaurat el capbreu de la Comanda d’Horta de Sant Joan, de la castellania d’Amposta, pertanyent al fons de la família Castellarnau, i dos pergamins, dels segles XVI i XVII, del fons de la Comunitat de Preveres de Santa Coloma de Queralt.

El capbreu va ser fet per fra Joan Lluís Coscon Cortés durant el segle XVII. És un volum de 110 folis, cosits en quatre quadernets, sense enquadernació. Mostrava danys que comprometien la seva integritat, produïts principalment per l'atac biològic i pel seu ús. A més, presentava múltiples estrips, pèrdues de suport i fulls solts, brutícia superficial i taques de diferent procedencia.

La restauració del document s’ha centrat principalment en la recuperació puntual del text manuscrit original mitjançant un tractament puntual de neteja per capil·laritat. També s’ha fet la neteja mecànica en sec, neteja humida per immersió, aplanat i l’estabilització del suport, i s’han realitzat tractaments de consolidació d’estrips i reintegració de pèrdues amb paper japonès de diferents gramatges aplicat amb farinetes de midó de blat.

Els pergamins, que provenen de fons religiós, tenien els suports molts deshidratats, així com brutícia i pols generalitzada, deformacions i plecs derivats d’un antic sistema d’emmagatzematge, i les seves tintes estaven esvaïdes i amb pèrdues. La principal alteració, però, la presentaven els segells pendents en ambdós pergamins; de cera, en el cas del pergamí amb la petició al degà d’Igualada per a la sortida de la presó del prevere de Santa Coloma de Queralt, i de lacre, en el pergamí de la disposició papal sobre la veneració de relíquies. En ambdós casos, els segells es trobaven fragmentats i amb punts d’oxidació en la superfície de les llaunes estanyades que els conserven.

La intervenció dels pergamins s’ha basat en la neteja mecànica en sec, rehidratació del suport i l’estabilització higroscòpica i dimensional, amb la neteja posterior i la consolidació dels segells.

Un cop restaurats, tots els documents es presenten dins carpetes de protecció i emmagatzematge, fetes a mida i amb materials específics de conservació.

tracking