Diari Més

Mobilitat

Queixes a la Part Alta per l'incompliment de l'ordenança de circulació

Segons veïns i comerços, no es compleix l’horari de càrrega i descàrrega permés ni les restriccions a vehicles no residents

Una furgoneta travessant la Plaça del Fòrum ahir passades les onze del matí.

Queixes a la Part Alta per l'incompliment de l'ordenança de circulacióCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Veïns i comerços de la Part Alta critiquen l’incompliment del Pla d’Ordenació del Centre Històric i Patrimonial de Tarragona. Aplicada a partir de l’any 2012, aquesta ordenança buscava reduir el trànsit rodat a l’interior del nucli Antic amb l’objectiu de millorar la vida dels veïns i de preservar el patrimoni. Quatre anys després de la seva entrada en vigor, però, han començat les queixes. Aquestes, se centren en dos àmbits concrets: l’incompliment de l’horari de càrrega i descàrrega i l’entrada de vehicles no residents.

Tal com indica la normativa, els vehicles poden entrar a la Part Alta entre les vuit i les onze del matí per carregar o descarregar productes. Però segons informava la propietària d’un comerç situat al principi de la Baixada de la Misericòrdia, «els repartidors vénen a descarregar quan volen». Els treballadors, a l’hora d’aparcar, «deixen les furgonetes a sobre de la vorera per no impedir el pas a altres vehicles». Quan succeeix això, «no se’n adonen que impedeixen el pas a la gent gran del barri que vol passar per aquí». La mateixa assegurava que «durant l’any passat els repartidors sí que complien la normativa», però que durant els darrers mesos, «arriben camionetes fins i tot a la tarda».

Una de les afectades per l’incompliment de la ordenança és la Mari, una veïna del barri. Segons explicava, «els van dir que podrien ser aquí fins les onze, però s’hi estan fins la una i ningú no fa res». Assegurava que «més d’un cop he vist com la Guàrdia Urbana passava pel costat dels repartidors en horari no permés i ni tan sols els avisava». Per aquesta veïna, es tracta d’un problema fonamental que «cal solucionar», perquè segons deia, «estem contínuament mirant el tema del soroll i no mirem pels aparcaments o per la circulació de vehicles».

Una altra de les botigues afectades per l’incompliment dels horaris és l’Ale-Hop, franquícia situada a l’inici del Carrer Major. Segons explicava una de les seves treballadores, «ens afecta perquè deixen les furgonetes just al costat dels aparadors». Segons subratllava, «l’horari se’l passen pel forro, perquè han de marxar a les onze i no ho fan mai».

«El Fòrum sembla la Rambla»

La Plaça del Fòrum és un altre dels punts conflictius. Aquí, però, a l’incompliment de l’horari de càrrega i descàrrega se li suma l’entrada de vehicles no residents, segons expressava una veïna i comerciant. «Teòricament només hi podem entrar veïns i la càrrega i descàrrega és fins les onze, però això sembla la Rambla», assegurava. El seu comerç, situat a la cantonada de la plaça amb el Carrer Merceria, veu constantment com furgonetes i vehicles travessen el Fòrum sense cap restricció. «Algun dia hi haurà una desgràcia», deia en referència al pas dels vehicles combinat amb el dels vianants.

El mateix problema el denuncia l’Olga Pascual, propietària del bar l’Assaig. Segons explicava, «nosaltres demanem als repartidors que no aparquin a la plaça perquè creiem que no és el correcte». Segons assegurava, «moltes vegades tenim furgonetes al davant mateix del local i no podem veure els clients que estan asseguts a la terrassa, i això ens incomoda moltíssim». A més, destacava que, a banda de les camionetes, «molts vehicles particulars passen massa ràpid per aquesta zona i més d’una vegada hem hagut d’apartar un nen que estava jugant perquè si no, l’atropellava.

Per la seva banda, les associacions veïnals de la Part Alta tenen punts de vista molt diferents respecte aquesta realitat. Segons el president de l’Associació de Veïns de la Part Alta, Manel Rovira, «estem cansats de denunciar aquesta situació a l’Ajuntament». Assegurava que «entren molts vehicles, i els caps de setmana la circulació es multiplica», i afegia que «ens diuen que ho tenen en ment però ens van donant llargues». El president de l’Associació de Veïns del Carrer Merceria i voltants, José López, volia evitar polèmiques i expressava que «mai pot ploure a gust de tothom». Sota el seu punt de vista, «la circulació dels vehicles està bastant equilibrada».

Per últim, l’Ajuntament encara no s’ha pronunciat al respecte, com tampoc la Guàrdia Urbana. Segons informaven a aquest mitjà, «cal estudiar-ho amb calma per poder prendre decisions»

A la imatge, dues furgonetes i un cotxe particular estacionats al carrer Major.

Queixes a la Part Alta per l'incompliment de l'ordenança de circulacióCristina Aguilar

Una furgoneta estacionada al bell mig de la plaça del Fòrum.

Queixes a la Part Alta per l'incompliment de l'ordenança de circulacióCristina Aguilar

tracking