Diari Més

La passarel·la que unirà el Balcó i el Miracle comença a modificar el paisatge

Les columnes que han de subjectar les rampes a la zona de la Baixada del Toro ja són visibles, així com la base d’una de les rampes del projecte

Sèrie de columnes que formen part de l'estructura de la passarel·la en fase de construcció.

La passarel·la que unirà el Balcó i el Miracle comença a modificar el paisatgeCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les columnes que han de subjectar la passarel·la que ha d’unir el Balcó del Mediterrani amb la platja del Miracle i el passeig Marítim comencen a modificar el paisatge d’aquest entorn de la ciutat, a més de la imprompta de la base d’una de les rampes que formen part del projecte. L’estructura que està en fase de construcció tindrà, un cop finalitzada, prop de 300 metres de llargada i tres d’amplada, i els seus disset metres d’alçada permetran superar el traçat de la línia fèrria.

Les obres, ja visibles des de la Baixada del Toro i el Vial Bryant, les finança l’Autoritat Portuària i estan pressupostades en més d’1,5 milions d’euros més el corresponent IVA. La previsió és que el projecte hagi finalitzat la primavera del 2018 o en les primeres setmanes de l’estiu de l’any vinent, si es compleix el termini de quinze mesos previst en la licitació. La responsable de l’execució de les obres és Vias i Construcciones.

La realització de l’obra projectada per l’Autoritat Portuària acabarà amb un període de més d’un segle, des que els tarragonins van començar a presentar projectes per trobar una via ràpida per accedir-hi a la platja i a la zona portuària des del centre de la ciutat. El Balcó del Mediterrani es troba uns quaranta metres per damunt del nivell del mar i, des de la construcció del traçat del ferrocarril fa més de 150 anys, ha hagut el desig de superar aquesta barrera física.

Els projectes per unir el centre de Tarragona i el mar han estat molt diversos. Ja en els primers anys del segle passat ja es plantejaven solucions tècniques que no diferien de les proposades aquest segle XXI. Tots, fins a arribar al presentat per l’Autoritat Portuària, van caure en l’oblit. La majoria se situaven tot just davant del Balcó del Mediterrani i no en el tram final de la Baixada del Toro, com sembla més lògic.

L’any 1917, ara fa un segle, ja es va presentar un projecte que preveia la unió de les dues zones de la ciutat amb un ascensor. Vuitanta-sis anys després, l’arquitecte Ricardo Bofill va presentar un projecte similar, vincular a la reforma de la Façana Marítima, que també va ser desestimat. El que ara està en fase de construcció és, probablement, el méssenzill des d’una interpretació tècnica.

Base d'una de les rampes de formigó que formen part del projecte de l'Autoritat Portuària.

La passarel·la que unirà el Balcó i el Miracle comença a modificar el paisatgeCristina Aguilar

tracking