Diari Més

Bonavista

El propietari d'un bar anirà al jutge si Espimsa no reordena el mercadet

Un camió de bombers tindria greus dificultats per poder accedir als edificis a causa de la distribució de les parades

Furgonetes aparcades a tocar
de les façanes

El propietari d'un bar anirà al jutge si Espimsa no reordena el mercadetCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La problemàtica suscitada per la distribució de les parades del mercadet de Bonavista per part de l’empresa municipal Espimsa i la col·locació de furgonetes a tocar de les façanes dels edificis, podria anar a la Justícia aquest mes d’abril. El propietari del bar Los Pilares, Juan Antonio Heredia, va manifestar ahir a Diari Més que «si Espimsa no posa una solució abans del Diumenge de Rams, acudiré a la Justícia». Heredia va dir que l’empresa municipal «incompleix diverses normatives, com la de Bombers, que diu que des de les façanes s’han de deixar cinc metres de distància per facilitar la circulació de vehicles: és una normativa d’obligat compliment». El propietari de Los Pilares va subratllar que «fa mesos que busquem una solució i el passat dimecres, junt amb el meu advocat, vaig tenir una reunió amb representants de l’Ajuntament per dir-los que volem arribar a un acord de manera amistosa». Tot i la seva predisposició a tancar la problemàtica de manera satisfactòria per a tothom, va dir que «l’únic que fa Espimsa és posar pals a les rodes».

Heredia va recordar que el Síndic de Greuges «em va donar la raó, però tot segueix igual». Va afegir que «he parlat amb privat amb diversos regidors que em donen la raó i diuen que el que està passant és una aberració, però el que diuen en privat, després ho incompleixen». El propietari del bar va remarcar que «no tinc res en contra dels paradistes, al contrari, ja que molts són clients meus». En aquest punt, va mostrar els serveis del bar, «que estan a la seva disposició de manera gratuïta». «Tenim deu lavabos destinats a les dones i deu més –8 de peu– per als homes, i una persona està constantment netejant-los el diumenge: jo deixo els paradistes i els clients que els utilitzin, tot i ser un servei que hauria de donar Espimsa».

La terrassa del bar

Juan Antonio Heredia va informar que «de dilluns a dissabte pago per la terrassa del bar a l’Ajuntament; ho faig des de fa uns mesos». «Tinc demanada la llicència i entrarà en funcionament aquest mes d’abril, com he dit a agents de la Guàrdia Urbana que avui –per ahir– han vingut a demanar-me els papers, com també han fet en altres bars». Molt diferent és poder instal·lar la terrassa els diumenges, el dia del mercadet. «La del diumenge l’he de pagar a Espimsa, qui és qui gestiona aquest espai quan hi ha mercadet, i no me la donen i em diuen que, per poder tenir-la, hauria de demanar el permís com si fos una parada més».

En opinió d’Heredia, «Espimsa només pensa a ocupar les 948 parades i jo penso que si ha de modificar la distribució o eliminar algunes, que ho faci». Va subratllar que «no és possible que es mantingui la situació actual, que perjudica locals com el meu i, el que és pitjor, pot ser molt negativa si un dia succeeix algun incident i ha d’actuar d’emergència». Heredia va afegir que «hi ha gent que fa les seves necessitats a la meva façana i, fins i tot, trobo preservatius perquè no hi ha qui vigili la zona: Espimsa només vol cobrar per les parades del mercadet, però no inverteix com ho hauria de fer».

Des de fa unes setmanes, Heredia diu que se sent molt perjudicat «per aquesta situació, entre altres coses per què el diumenge faig el 80 per cent de la facturació i, com va dir el Síndic de Greuges, tinc la llicència i, per tant, el meu negoci ha de ser visible, no com ara que queda parcialment ocult».

Accés dels bombers

Juan Antonio Heredia es pregunta què passaria en el cas de produir-se un incendi en un immoble que toca a la gran plaça on s’ubica el mercadet o d’haver-se de dur a terme una evacuació urgent. El propietari de Los Pilares va mostrar un document on especifica les condicions que ha de tenir un entorn com el del mercadet de Bonavista, de ser necessària la intervenció dels bombers. Especifica que els vials d’aproximació dels vehicles dels bombers han de tenir una amplada mínima lliure de 3,5 metres, i l’altura mínima ha de ser de 4,5 metres. En cap cas es compleix al mercadet. A més, en els trams de corves, el carril de rodadura ha de quedar delimitat per la traça d’una corona circular amb radis mínims que han de ser 5,30 i 12,50 metres, amb una amplada lliure per a la circulació de 7,20 metres. Tenint en compte que a tocar de les façanes dels immobles es col·loquen furgonetes i, a menys de les distàncies comentades, les paradetes, també s’incompleix aquest document de seguretat. Segon ha calculat Heredia, «junt a les façanes hi ha unes seixanta parades».

Per altra banda, segons el document «quan els edificis tenen una altura d’evacuació descendent major que 9 metres, com és el cas, ha de disposar d’un espai de maniobra de 5 metres».

Vista aèria del mercadet, amb passadissos estrets.

El propietari d'un bar anirà al jutge si Espimsa no reordena el mercadetCristina Aguilar

Juan Antonio Heredia, amb documents referits a lesmesures de seguretat i accés dels bombers.

El propietari d'un bar anirà al jutge si Espimsa no reordena el mercadetCristina Aguilar

Aspecte dels lavabos per a dones al bar Los Pilares, de Bonavista.

El propietari d'un bar anirà al jutge si Espimsa no reordena el mercadetCristina Aguilar

tracking