Diari Més

Serveis Socials

Tarragona farà un recompte de persones sense sostre la nit del 4 de maig

Es busquen fins a 200 voluntaris per l'acció, que impulsa l'Ajuntament amb la coordinació de diverses entitats

Imatge d'una persona sensellar a la ciutat de Barcelona (horitzontal).

sense sostre, sensellar, sensesostreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nit del 4 de maig, Tarragona farà un recompte de les persones sense sostre. L'acció ha de servir per veure «què necessiten aquestes persones segons els perfils i quins recursos es poden destinar per afavorir-ne la inclusió», segons ha explicat la consellera de Serveis a la Persona de l'Ajuntament de Tarragona, Ana Santos. Per poder-ho fer, el consistori ha fet una crida a la participació ciutadana. Fan falta entre 150 i 200 voluntaris. La ciutat es dividirà en diverses zones i s'organitzaran petits grups que recorreran els carrers després d'haver rebut una formació per part de tècnics experts. La iniciativa la impulsa l'Ajuntament amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, Protecció Civil, l'IMSS i el Pla Local d'Inclusió social i s'ha coordinat amb diverses entitats. L'acció s'emmarca en la campanya 'The European End Street Homelessness.

Santos ha recordat que, amb la iniciativa, s'aconseguirà una «fotografia d'aquell dia en concret» pel que fa a la xifra de sense sostres a la ciutat, que pot variar dia rere dia. «Tarragona té una peculiaritat, i és que és un lloc de pas i que atreu les persones que hi viuen sense sostre pel clima, la platja o les comunicacions, que poden moure's en diferents direccions», ha assenyalat la consellera. Des del consistori s'ha insistit que la iniciativa és un recompte i no un cens, és a dir, es limitarà a reflectir la xifra de persones que no tenen llar i no se'ls demanarà cap tipus de dada per identificar-los.

Un cop es tinguin les xifres, la idea és «anar més enllà» i poder treballar «de manera continuada per acabar amb la problemàtica habitacional». Així, en la segona fase s'haurien de plantejar qüestions com per anar més enllà com si «seria bo que féssim uns pisos autogestionats per aquestes persones? Recursos per començar a treballar? Necessitem més places d'alberg? Hem d'abaixar els dinars i apujar els sopars?», segons Santos.

Jèssica Cantos, tècnica del Pla Local d'Inclusió Social, ha afirmat que, amb la iniciativa, s'ha teixit una xarxa d'entitats que han treballat en diferents direccions. D'una banda, s'ha format un grup de mapeig que ha sectorialitzat diverses zones -força petites, fins a una seixantena- per on sortiran els grups de voluntaris. D'altra banda, s'ha format un grup d'enquesta que ha dissenyat la fitxa per saber la situació de les persones sense sostre que accedeixin a contestar. Finalment, un grup de voluntaris que ha de servir també per fer la crida de participació ciutadana, així com dirigir la formació per la iniciativa i la gestió del recompte.

El representant de Pax Mundo, Oriol Ventura, ha explicat que cal entre 150 i 200 persones majors d'edat que s'inscriguin en el formulari disponible a tarragona.cat/sensellarisme. Els voluntaris es trobaran a la nit i començaran a recórrer la ciutat a partir de les onze, dividits en zones. Als punts més allunyats del centre, com els barris de Ponent i Llevant, es facilitarà transport. Està previst que l'acció acabi al voltant de les dues de la matinada. A les zones més complicades hi anirà la Guàrdia Urbana, segons ha explicat Ventura.

Tot i que des del consistori no es fa encara cap estimació de quantes persones es poden trobar en una situació que anomenen amb el terme 'sensellarisme', han recordat les xifres de la darrera Operació Iglú, quan es van localitzar unes deu persones que viuen al carrer. D'altra banda, a l'alberg de Sant Auguri hi ha trenta places i està complet, i també hi ha altres persones allotjades en pensions.

tracking