Diari Més

Tradició

El nou carro de Sant Antoni, primera peça del futur Museu Agrícola

Així ho assegurava ahir el vicepresident del Gremi de Pajesos, Pere Joan Sales, durant la celebració dels Tres Tombs a la ciutat

Dos nens van anar pujats a sobre del nou carro de Sant Antoni durant tot el trajecte.

El nou carro de Sant Antoni, primera peça del futur Museu AgrícolaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La celebració dels Tres Tombs a la ciutat de Tarragona va comptar amb la presència d’un nou carruatge, el primer en propietat del Gremi i que va tenir la responsabilitat de mostrar el patró. Arrossegat per un cavall marró, l’estampa de Sant Antoni lluïa sobre un carro ple de flors que va tenir l’honor d’encapçalar la comitiva. I a més, ho feia amb l’esperança de convertir-se en la primera peça del futur Museu Agrícola de Tarragona.

«Ens fa moltíssima il·lusió estrenar aquest carro perquè sempre havíem organitzat els Tres Tombs, però mai havíem aportat un representant». Eren les paraules del vicepresident del Gremi de Pagesos, Pere Joan Sala. Sala es mostrava emocionat per realitzar aquesta aportació i per lluir l’estampa de Sant Antoni, una peça que «s’ha de convertir en el primer element del futur museu agrícola de Tarragona».

El president del Gremi, Raül Font, recalcava que «la del Museu és encara una idea molt embrionària», però tot i això, assegurava que «és una proposta que ens il·lusiona». Encara que de la iniciativa es té només un esbòs, Sala ja ha avançat que, quan arribi, «reunirà tot el nostre patrimoni cultural i religiós, amb les obres jujolistes com a referent». El principal problema amb què es troba el Gremi de Pagesos és l’econòmic, perquè tal com subratllava Sala, «som una entitat sense ànim de lucre i els diners són el nostre principal hàndicap».

«Traiem un museu al carrer»

La celebració dels Tres Tombs omplia d’orgull a participants i organitzadors. Segons Font i Sala, «el que fem durant aquesta jornada és treure un autèntic museu al carrer». A més, enguany, a banda del carro de Sant Antoni, també s’han unit a la comitiva dues noves diligències i un carruatge. Es tracta de dues rèpliques inspirades en l’oest americà i d’un carruatge especialitzat en el transport de destil·lats, segons explicaven els organitzadors.

La comitiva dels Tres Tombs va sumar ahir prop de 70 carruatges, més d’un centenar de genets i unes 250 cavalleries, que van passejar pels carrers de Tarragona al llarg del matí. Segons Font, per mantenir la tradició «cal un punt de romanticisme important». El president del Gremi assegura que «mai deixarem que es perdi aquesta tradició» perquè «ens resistim al fet que Tarragona, ciutat agrícola fins als anys 50, perdi el seu passat. És important recuperar els orígens», sentenciava Font.

La presència de joves durant tot el trajecte fa pensar que la tradició tindrà continuïtat. «Es tracta d’un costum que les famílies intenten transmetre de generació en generació perquè no es perdi mai», expressava Font. A més, els Tres Tombs també es veuen afavorits pels nous temps i la modernitat, ja que segons explicava, «ara tenim l’honor de rebre cavalls estrangers que fa anys eren impossibles de veure».

La comitiva dels Tres Tombs va arribar a la Rambla Nova a mig matí, després de sortir de la Tabacalera i passejar per Ramón i Cajal i Francesc Bastos.

tracking