Diari Més

Contagiar l'esperit de Pau Casals als nens

Un conveni permet que alumnes desfavorits d’escoles catalanes visitin el museu del mestre al Vendrell

Jordi Pardo, Marta Casals i Jaume Massana signen el conveni de col·laboració.

Contagiar l'esperit de Pau Casals als nensCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marta Casals Istomin, vídua del mestre Pau Casals, va participar ahir a Tarragona en la presentació d’un conveni que té com a objectiu que alumnes d’escoles públiques ubicades en entorns socioeconòmics complicats coneguin el llenguatge universal de la música, el llegat del violoncel·lista del Vendrell i el seu compromís en la defensa de la pau i la dignitat de les persones.

«He coincidit amb alguna de les visites que han fet els nens al Museu Pau Casals i m’ha emocionat veure l’expressió a la seva cara i ulls», va dir Marta Casals. Cal «contagiar l’esperit de Pau Casals als nens», va remarcar la vicepresidenta de la fundació que porta el nom de qui va ser el seu marit.

El conveni signat ahir és el resultat de l’acord a què han arribat, de nou, l’Obra Social la Caixa i la Fundació Pau Casals per dur a terme el programa recollit sota el títol El record viu de Pau Casals en la memòria dels infants. Aquesta iniciativa coincideix amb el 140è aniversari del naixement del mestre vendrellenc.

Durant el curs passat, més de 230 alumnes d’arreu de Catalunya van tenir l’oportunitat de conèixer el Museu de Vil·la Casals, de Sant Salvador (El Vendrell), en el marc d’aquest programa que ofereix als escolars de zones desfavorides viure una jornada completa en un dels millors museus d’Europa dedicats a un músic. La jornada inclou una visita al museu del mestre tarragoní, tallers pedagògics esmorzar i dinar.

Marta Casals va explicar que «els nens amb els quals vaig coincidir no sabien qui va ser Pau Casals, però quan van sentir la seva música i els van dir que va fer un concert molt important a les Nacions Unides se’ls van obrir els ulls». Els escolars tenen entre 10 i 12 anys, «una edat en què es queden gravades les impressions quan descobreixes coses noves», va dir la vídua del mestre.

El director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, va explicar que «fins ara han participat d’aquest conveni molts nens de moltes escoles catalanes, que han tingut l’oportunitat de viure una relació gairebé espiritual, i el nostre objectiu és arribar a portar un miler d’alumnes al Museu de Vil·la Pau Casals». «Els nens són de famílies desfavorides i la seva resposta és molt positiva quan coneixen el personatge de qui els parlem i la seva importància», va afegir Pardo, qui va remarcar que «aquests nens que ens han visitat han pogut veure un museu on he vist turistes japonesos plorant d’emoció». El director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Massana, va afirmar que «signar un acord de col·laboració amb la Fundació Pau Casals és un plaer, perquè hi ha experiències que no es poden viure mitjançant el Twitter i sí en persona».

Com va dir Marta Casals durant la seva intervenció, «el més important per al mestre era l’educació, i per aquest motiu va fer concerts per a gent sense recursos». Per iniciativa d’ell, el 1926 es va fundar l’Associació Obrera de Concerts. «Pau Casals deia que mai havia escoltat aplaudiments tan forts com els de la gent que anava a escoltar l’Obrera de Concerts», va subratllar.

ACtuació durant l'acte en què es va formalitzar el conveni.

Contagiar l'esperit de Pau Casals als nensDiari Més

tracking