Diari Més

Carles Baches recomana «no deixar refredar tot el que hem aconseguit»

El president de Gogistes de Tarragona va ser l’encarregat de presentar l’opuscle de la Germandat de l’Ecce Homo

L'acte es va celebrar a l'església de Sant Agustí.

Carles Baches recomana «no deixar refredar tot el que hem aconseguit»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriba la Setmana Santa i, amb ella, la presentació dels opuscles de les diferents congregacions de la ciutat. La Germandat de l’Ecce Homo va ser, ahir, l’encarregada de donar el tret de sortida a aquesta tradició. L’església de Sant Agustí va acollir la presentació, a càrrec de Carles Baches, president de Gogistes de Tarragona, que va explicar, fil per randa, l’opuscle de la germandat. «Carles Baches és un referent en el món de la Setmana Santa i té una capacitat increïble a l’hora de narrar com es viu aquesta època de l’any. A més, Baches és una persona molt vinculada a la seva ciutat, des de diferents vessants», explicava la presidenta de l’Ecce Homo, Elvira Ferrando.

Com és tradició, el presentador va explicar les diferents parts de l’opuscle que, enguany, està dedicat a Salvador Borrell, tresorer de la germandat i una persona molt vinculada a l’entitat, que va morir fa uns mesos. Aquesta va ser un dels motius més emotius de l’acte. «En Salvador era discret, sempre estava al costat quan el necessitàvem i tothom se l’estimava molt», explicava, emocionada, Ferrando.

L’opuscle també parla de la Banda de Timbals de l’Ecce Homo, que enguany celebra 25 anys. Cal recordar que, l’any 1999, es van incorporar els Sacs de Gemecs a la banda, convertint-la en la més important de Catalunya. Ferrando va voler recordar, durant el seu discurs, alguns moments especials que ha viscut la banda amb la germandat, com per exemple les visites al Monestir de Montserrat, on la banda va interpretar els Segadors i el Virolai. Justament aquesta vivència es veu reflectida a la portada de l’opuscle d’enguany: un timbal i un sac de gemecs, davant del Monestir de Montserrat.

Per la seva banda, el presentador, Carles Baches, va voler destacar alguns dels actes que ha portat a terme la germandat, com per exemple, la pujada del pas al Santuari del Loreto o la recollida de roba per als refugiats que va organitzar l’entitat i que va tenir tant d’èxit. Dos dels trets més característics de l’opuscle de l’Ecce Homo són les seccions El Racó de l’Aspi i l’Ecce Jove, dedicats als més petits i als joves. Baches va incloure diferents textos poètics sobre la figura genèrica de l’Ecce Homo, i entre les quals va afegir tres o quatre estrofes dels Goigs de l’Ecce Homo, «una obra que van editar els gogistes», assegura Baches. L’objectiu del presentador era parlar de la figura de l’Ecce Homo des d’un punt de vista litúrgic i poètic. I ho va aconseguir.

A més, Baches va destacar que «la Setmana Santa tarragonina està consolidada, gràcies a l’esperit generacional. Hi ha gent jove que vol continuar la tradició. Ara bé, tot això que hem assolit entre uns i altres, no ho hem de deixar refredar. Hem de seguir vigilant de ben a prop, perquè la nau sempre vagi a bon port». Segons Baches.

Un altre dels moments més emotius de l’acte va ser el reconeixement que l’entitat va fer a Pere Ramon Armesto, secretari de l’Ecce Homo que enguany, fa 25 anys que forma part de la Junta Directiva que tira endavant la germandat.

Dijous serà el torn de la presentació del número 24 de la revista de la Sang a càrrec del conseller d’Interior, Jordi Jané, a l’església Natzaret. Divendres, Enric Pujol serà l’encarregat de presentar l’opuscle de l’Associació de la Presa de Jesús, a la Confraria de Pescadors.

L'acte es va celebrar a l'església de Sant Agustí.

Carles Baches recomana «no deixar refredar tot el que hem aconseguit»Cristina Aguilar

tracking