Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament vol fer un pla de museus del segle XXI i obrir un espai d'exposicions

La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, treballa en aquest projecte per reorganitzar el sector

Espectacular nau de secat de tabac situada en una planta superior de l'antiga Tabacalera.

L'Ajuntament vol fer un pla de museus del segle XXI i obrir un espai d'exposicionsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La creació d’un pla de museus del segle XXI, generar un nou projecte museogràfic de ciutat i obrir un espai on fer exposicions temporals sobre temàtiques vinculades a la ciutat són tres dels objectius en què treballa la regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona que encapçala Begoña Floria. La reorganització del sector i interrelacionar museus pertanyents a diverses administracions, i fins i tot privats, formen part d’aquesta iniciativa que comença a gestar-se.

«Tarragona ha de tenir un full de ruta dels museus», defensa Floria, qui va dir a Diari Més que s’han d’establir bases per determinar què cal mantenir o obrir i què no és prescindible, va comentar Floria. Per posar un exemple, la regidora va dir que «ens arriben propostes i, fa un temps, el 2015, se’ns va parlar de fer un museu del ferrocarril, quan hi ha un a pocs quilòmetres, a Vilanova i la Geltrú». «Obrir un museu d’aquestes característiques a Tarragona, o un museu casteller com el de Valls, no té cap sentit», va remarcar Floria.

La regidora de Patrimoni va dir que «a hores d’ara no tenim ni espai ni disponibilitat per mantenir» nous espais museogràfics. És per això que «hem de tenir un projecte que no se centri només en el passat romà o el Modernisme, i parlar també d’altres temps i temàtiques». En aquest context, la regidora Floria va remarcar que «no disposem d’un espai on poder explicar la Tarragona industrial, una iniciativa que volem fer a la Tabacalera quan sigui possible». La Chartreuse, la Loste, la Farinera, Aigua del Carme, la Bols o la Siata són alguns dels noms mítics de la indústria de Tarragona que podrien formar part del contingut d’un museu que parlés d’empreses que van produir a la ciutat.

Museus i administracions

Per altra banda, Floria va dir que «a Tarragona tenim museus d’altres administracions, com el d’Art Modern, de la Diputació, o el del Port i el Museu Nacional Arqueològic que juguen el seu paper, i penso que hem de definir un projecte general, d’una eina per establir estratègies» i fer-les coincidir. És per aquest motiu que «volem parlar amb la Generalitat, perquè ens acompanyi en aquest projecte, per fer un mapa general dels museus de Tarragona».

La regidora de Patrimoni va comentar que «no podem fer vint-i-cinc museus, però sí treballar un nou concepte i en la possibilitat de dotar a la ciutat d’un espai expositiu on parlar, per posar un exemple, de com van créixer alguns barris de Tarragona als anys seixanta i setanta quan va arribar molta immigració o exposar uniformes i armes de la Guerra del Francès per mediació de l’associació de recreació d’aquesta època que hi ha a la ciutat».

Begoña Floria va referir-se també al fet que «l’Ajuntament no disposa d’un espai municipal prou ampli per fer segons quins tipus d’exposicions relacionades amb temes de Tarragona i, aquest, el podríem tenir a la Tabacalera o a la Casa Castellarnau». «Són qüestions que estem valorant i sobre les quals estem treballant», va informar la regidora de Patrimoni.

tracking