Diari Més

L'hospital de Santa Tecla retalla 6.400 hores anuals d'infermeria

Eliminen infermeres i auxiliars de cap de setmana a les plantes d’hospitalització, segons sindicats

Vista general de l'hospital des de la Rambla Vella.

L'hospital de Santa Tecla retalla 6.400 hores anuals d'infermeriaAnna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció de l’hospital de Santa Tecla de Tarragona va posar en marxa el darrer 9 de gener una reorganització dels horaris del personal d’infermeria, amb la idea d’eliminar un total de 6.423 hores de servei al cap de l’any, segons un document al qual ha tingut accés Diari Més. Es retallen 4.031 hores de treball de les infermeres –DUI– i 2.392 hores als auxiliars d’infermeria. La mesura afecta a les tres plantes d’hospitalització –especialment a la cinquena planta amb 4.277 hores menys entre les dues categories professionals– i també a un servei tan sensible com el d’UCI, que perd 392 hores.

La minva l’han realitzat mitjançant l’eliminació de personal, sobretot els torns de divendres a la tarda i els caps de setman, però també reduint el temps de «solapament», que és el període horari entre els canvis de torn on el personal d’infermeria sortint, transmet tota la informació dels pacients al personal entrant. Fins aquest darrer 2016 el centre concertat de la Rambla Vella pagava dues hores de duplicitat de personal cada jornada –repartit entre els tres canvis de torn de matí, tarda i nit– a la quarta planta i a l’UCI, però des d’aquest gener s’ha reduït a una hora i mitja diària. Una retallada que, en l’opinió del delegat de la CGT a l’hospital, Emilio Solà, pot restar qualitat en l’atenció: «Tenint en compte que cada infermera de planta s’ha de fer càrrec d’uns 15 pacients aproximadament, creiem necessari que la direcció dediqui un temps adequat al solapament, ja que correm el risc que per optimitzar el poc temps que ara han posat, es donin algunes coses per fetes o es deixi de transmetre tota la informació».

Preocupa especialment al sindicat que la retallada també hagi arribat a la Unitat de Cures Intensives –l’UCI–, un servei «amb unes necessitats diferents». Amb tot, Solà ressalta la professionalitat d’infermeres i auxiliars de Santa Tecla que, tot i la reducció i la clara càrrega de treball afegida, continuen duent a terme les seves funcions amb la mateixa excel·lència.

Sanitaris eventuals, al carrer

L’eliminació d’hores no ha comportat acomiadaments en la dotació fixa, però sí, la no renovació d’alguns sanitaris amb contractes eventuals. Tot i que la CGT no s’aventura a donar una xifra de persones que s’han quedat al carrer, Solà revela que han estat diversos els treballadors que han comunicat al sindicat la seva situació. «Sabem de contractes que finalitzaven el 31 de desembre o l’1 de gener, que no s’han renovat i, sobretot, tenim constància que alguns dels que finalitzaven al 31 de gener tampoc s’han tornat a formalitzar», apunta el delegat sindical.

La CGT prepara una denúncia

El sindicat presentarà en els pròxims dies una denúncia davant el jutjat d’àmbit laboral ja que, segons asseguren, la direcció de l’hospital ha posat en marxa la reorganització horària –derivada dels canvis en els solapaments– sense consensuar-la amb el Comitè d’Empresa, i hi ha disparitat de posicionaments sobre si és una modificació substancial de les condicions de treball, o no. «Van obrir el procediment de negociació el 6 de febrer, quan ja estava implantat l’horari, i es va acabar el procés a finals del mateix mes, sense arribar a un acord», diu Solà. A més, la CGT ha posat en coneixement d’Inspecció de Treball la no renovació dels contractes eventuals.

La direcció de Santa Tecla justifica la retallada d’hores explicant que el 2013, després de tancar l’ala de Maternitat –situada en un edifici antic, i recol·locat, a posterior, el servei a l’ala principal– el personal es va repartir per les plantes d’hospitalització, amb un augment «de més de 15.000 hores d’infermeria i 20.000 hores d’auxiliars d’infermeria». «Ara el que es fa és reduir una mínima part d’aquell increment de cobertura que es va fer», es pot llegir al document.

tracking