Diari Més

Polèmica

Els veïns de la Part Alta, en peu de guerra contra Farts de Soroll

El president de l’entitat veïnal, Manel Rovira, demana «un barri viu i dinàmic, en el qual es pugui gaudir de les tradicions»

Al fons de la imatge, el membre de Farts de Soroll, i davant, un veí de la Part Alta i membre d'una congregació, discutint.

Els veïns de la Part Alta, en peu de guerra contra Farts de SorollCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica està servida. L’Associació de Veïns de la Part Alta s’aixeca en peu de guerra contra l’Ajuntament de Tarragona i contra la plataforma Farts de Soroll. «Volem un barri dinàmic i viu i no silenciat, en el qual es pugui gaudir de la cultura que ens identifica. Volem que les bandes de timbals de Setmana Santa assagin a la Part Alta, com sempre s’ha fet, i volem que les colles castelleres no rebin més queixes per sorolls». Així de contundent es mostrava ahir, el president de l’Associació de Veïns de la Part Alta, Manel Rovira, durant la seva compareixença amb restauradors i veïns del barri, representants d’entitats castelleres i congregacions de la Setmana Santa de Tarragona. «Després dels últims esdeveniments, em veig obligat a explicar l’opinió dels veïns», deia Rovira.

El president va reivindicar que les bandes de timbals han de tornar a assajar al barri i no als afores, tal com obliga, des de fa unes setmanes, l’Ajuntament. «Es tracta de quatre o cinc dissabtes al mes durant dues hores. Voleu dir que n’hi ha per tant?», preguntava Rovira, qui va afegir que «tampoc és normal que, durant la processó de Divendres Sant, els timbalers hagin de deixar de tocar a l’entrada del Portal de Sant Antoni». Per la seva banda, el vicepresident de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona, Josep Ramon Tules, va assegurar que «qui digui que és suficient assajar amb quatre timbals, és perquè desconeix la tradició».

Rovira també va oposar-se a les queixes que reben les colles castelleres amb seu a la Part Alta. «És normal que surtin fora dels locals a descansar i que celebrin els èxits, sempre respectant als veïns, està clar». El president també va fer referència a la principal preocupació de la plataforma Farts de Soroll: les festes majors. «Santa Tecla dura set dies i no es pot permetre que l’Ajuntament elimini actes festius. És normal que aquells dies hi hagi soroll, són les festes de la ciutat i la gent està al carrer», assegura Rovira. Finalment, el president va lamentar que, «després de les pressions rebudes, l’Ajuntament decidís reubicar la Fira Aquelarre al Camp de Mart. Els paradistes ja han dit que no tornaran», va dir.

Segons l’Associació de Veïns, la Part Alta té problemes més importants que no pas el soroll durant les festes de la ciutat, com per exemple la inseguretat i els robatoris ocorreguts aquest mes, la regulació de la circulació o el tràfic de drogues. «Aquests són problemes reals que s’han de tractar i no els sorolls en dies puntuals», assegura Rovira, qui va afegir que «no podem deixar perdre activitats tradicionals de la Part Alta. Els veïns ens han demanat que defensem el barri. Som l’enveja dels tarragonins i no podem deixar que tot el que hem aconseguit, s’ensorri».

El president responsabilitza de les últimes decisions, com per exemple els nous horaris festius o les restriccions de les bandes de timbals, a l’Ajuntament de Tarragona. Alguns veïns i restauradors presents en la roda de premsa van assegurar que «si l’Ajuntament hagués fet complir la normativa des d’un principi, ara no hi hauria ni Farts de Soroll ni restriccions d’aquests tipus».

Però la sorpresa encara havia d’arribar. Quan semblava que la reunió acabava, Andreu Ximenis, membre de la plataforma de Farts de Soroll, es va aixecar i va dir: «Esteu dient coses falses». Ximenis va assegurar que Santa Tecla dura deu dies i no set, que hi ha 93 pisos turístics a la Part Alta i 127 bars. «No hem demanat que es prohibeixi res, només demanem que baixi el soroll», va dir Ximenis. La guerra només ha fet que començar.

tracking