Diari Més

infraestructures

L'estació de tren que la ciutat no va construir a la plaça Arce Ochotorena

Fa menys de deu anys encara es parlava d’aixecar una nova estació a l’Horta Gran

Fotomuntatge que es va fer a inicis dels anys cinquanta, on es va preveure construir la nova estació de ferrocarril

L'estació de tren que la ciutat no va construir a la plaça Arce OchotorenaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El soterrament del traçat ferroviari per millorar la façana marítima de Tarragona o la construcció d’una estació central propera al riu Francolí, de la qual es va parlar molt ja ben entrat aquest segle, i la interconnexió dels dos projectes, són d’aquells temes que en la ciutat cauen en sac trencat i s’obliden amb el pas dels anys. Ja el 1883 l’enginyer Saturnino Bellido va proposar, amb una gran visió de futur, que la jove estació del ferrocarril, construïda vint-i-set anys abans, es traslladés a un espai d’hortes localitzat on avui es troba la plaça Imperial Tarraco, per alliberar, precisament, la façana marítima.

El traçat de les vies dissenyat per Bellido era molt semblant al de l’actual A-7. Fa només deu anys, el 2007, el Govern de la Generalitat va proposar suprimir l’actual traçat per un que discorreria pel centre de la ciutat, soterrat, i Terres Cavades, i que tindria l’estació central a la plaça Imperial Tarraco. El projecte s’assemblava molt al proposat per Bellido 124 anys abans. De tot el que es va escriure i dir no en va quedar res. Fins i tot es va arribar a xifrar l’operació en 174 milions d’euros i es va anunciar que el finançament aniria a càrrec dels governs Central i de la Generalitat. La inversió havia de fer-se en el període 2009-2013, per la qual cosa avui la nova estació i el nou traçat haurien de ser una realitat.

El projecte de Saturnino Bellido va tenir una vigència de gairebé cent anys. La reserva de terrenys va perdurar fins als anys 60 amb l’arribada de nous planejaments urbanístics.

L’estació del franquisme

Aquestes no han estat les úniques propostes que s’han presentat, fins i tot aprovat, a Tarragona, per canviar la ubicació de l’estació de ferrocarril. A inicis de la dècada dels anys cinquanta del segle passat es va acordar construir la nova estació enfront de la platja del Miracle i al costat de l’Amfiteatre, just a la plaça Cardenal Arce Ochotorena. Amb el pas del temps, una vegada més es va desestimar el projecte aprovat i en el lloc que havia d’ocupar l’estació es va aixecar un bloc de cases. En un butlletí editat per l’Ajuntament es recollia la informació. En el text pot llegir-se que «la nova estació de viatgers» ja ha estat aprovada i «aviat se la veurà alçar-se davant de l’Escola Nacional de Magisteri».

La nova estació havia de tenir quatre andanes i la seva proximitat a l’Amfiteatre i al mar afectaven greument al monument i a la platja. En aquest cas, afortunadament el projecte no va prosperar. Part del recinte d’època romana hauria desaparegut, entre altres motius per què un dels accessos a l’estació s’hagués fet per un nou vial que passaria a tocar de les grades.

tracking