Diari Més

Multen amb 100 euros una violinista que tocava al carrer August

El regidor de Cultura, Josep Maria Prats, assegura que amb el nou mapa acústic es garantirà la convivència entre músics i veïns

Lyubomira Stoycheva, durant una actuació.

Multen amb 100 euros una violinista que tocava al carrer AugustCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lyubomira Stoycheva, violinista de professió, va ser sancionada amb 100 euros de multa per dos agents de la Guàrdia Urbana la setmana passada. La raó va ser tocar un instrument a la via pública i, segons la policia, per demanar diners. Lyuba, nom amb el qual s’identifica la violinista, reconeix que l’ordenança de convivència ciutadana marca que, qualsevol actuació musical necessita una autorització, «però he demanat el permís diverses vegades a l’Ajuntament i sempre m’han dit que no és legal tocar música al carrer», assegura Lyuba, qui afegeix que «no he vist mai una ciutat que no deixin expressar l’art».

Stoycheva va néixer a Bulgària i fa quatre anys que viu a Tarragona. «Des del principi he tocat el violí, tant al carrer com a locals, concerts solidaris o esdeveniments importants. No demano diners, però si alguna persona que passa li agrada com toco el violí i em vol deixar algun euro no li diré que no. És una manera de guanyar-se la vida», assegura Lyuba, qui afegeix que «en totes les ciutats on he viscut fins ara, mai m’havia trobat en una situació així». La violinista búlgara és molt coneguda a la ciutat. Per normal general, se la pot trobar al carrer August o al Comte de Rius, de dotze a dues del migdia i de set a nou del vespre. «No són hores intempestives», assegura.

La setmana passada, dos agents de la Guàrdia Urbana van acostar-se a ella i, com ja havien fet altres vegades, li van demanar permís. «Jo vaig contestar que no en tenia, que l’havia demanat en moltes ocasions i que sempre em diuen que no me’l poden donar», diu Lyuba. En aquell moment, sempre segons la versió de la violinista, un home es va acostar i va demanar a la policia que deixés tranquil·la a la noia, que només «aporta alegria al carrer». Lyuba assegura que «que l’home em defensés, va ser una provocació pels agents que, finalment, em van multar». Com a anècdota, la multa deia que Lyuba tocava l’acordió, en lloc del violí.

La protagonista assegura que «no tornaré a arriscar-me i no tocaré més al carrer. Em van dir que el pròxim dia que em veiessin em treurien el violí», i va afegir que «no vull enfrontar-me a la policia, només demano que es reguli aquest aspecte, ja que hi ha una mena de vuit legal. Demanem que es realitzi de manera immediata un mapa acústic de la ciutat».

Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Josep Maria Prats, va assegurar que «la publicació del mapa acústic és imminent, però de moment la normativa és la que és. Els músics tenen tot el dret de guanyar-se la vida, però s’ha també s’ha de tenir en compte el descans dels veïns. Amb el mapa acústic garantirem una bona convivència entre músics i veïns».

tracking