Diari Més

El polèmic tòtem de Parc Riuclar haurà de ser retirat

El ple de Tarragona aprovarà la regularització de l'ordenança municipal, que contemplarà la il·legalitat del tòtem, aquest divendres

La CUP dóna suport a l'Associació de Veïns de Parc Riuclar

La CUP dóna suport a l'Associació de Veïns de Parc RiuclarCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La història del polèmic tòtem publicitari de Parc Riuclar, a Tarragona, està arribant al seu final. Després de mesos de queixes i peticions tant dels veïns com de diversos grup polítics municipals perquè l'estructura de 17 metres d'alçada fos retirada, aquesta serà il·legal a partir d'aquest divendres a causa de l'aprovació al ple municipal d'una regularització de l'ordenança sobreinstal·lacions i activitats publicitàries, i per tant haurà de ser retirat.

L'estructura va rebre queixes des que es va instal·lar, però l'ordenança municipal d’instal·lacions i activitats publicitàries, vigent des del 1988, no contemplava cap regulació en aquest aspecte. És per aquest motiu que el consistori va decidir, al ple municipal del 24 d'octubre, suspendre per un termini màxim d'un any les autoritzacions o comunicacions per instal·lar cartelleres publicitàries a tot el terme municipal amb l'objectiu de regular l'ordenança. I aquest punt és el que es debatrà al ple de divendres. La nova regularització té en compte els rètols, veles, cartelleres, cartells i pancartes. «Aquesta ordenança respon a la necessitat de millorar la convivència entre l’activitat publicitària exterior, protegirl’entorn urbà, millorar el benestar veïnal i conservar el patrimoni cultural de la ciutat de Tarragona», s'informa des del consistori.

Segons la normativa, «pel que fa a les cartelleres instal·lades en terreny privat, només es podran col·locar en zones industrials, terciàries i de gran indústria (àmbits 19 i 20 del POUM), d’aquesta manera s’amplia la zona urbana de protecció». A més, la seva alçada màxima total ha de ser de 6 metres. Pel que fa a les cartelleres sobre monopals, d'aquestes se «n'autoritza màxim una per cada parcel·la cadastral i només en el cas que es destini a publicitat de l’empresa o activitat industrial o comercial establerta en aquella parcel·la. A banda de les claus 19 i 20 del POUM també s’admetran en aquelles zones a on el planejament derivat les admeti expressament i en les condicions que aquest estableixi. Si no està definit en aquest planejament derivat, cada exposició publicitària no pot excedir de 12 metres d’amplada i els 5 d’alçada. La longitud màxima del monopal, mesurats des de la rasant natural del terreny fins a la cara baixa de la superfície d’exposició, és de 15 metres».

El conseller de Territori, Josep M. Milà, ha afirmat que «l’ordenança vol resoldre el problema existent, una sobreexplotació publicitària, atenent a criteris d’interès general, d’ordre públic i protecció i salvaguarda de l’espai públic».

Desestimació del recurs d'Annunzia Publicidad Exterior SL.

D’altra banda, el Plenari tractarà desestimar el recurs de reposició interposat per Annunzia Publicidad Exterior SL. contra l’acord del Plenari del 24 d’octubre de 2016 de suspendre l’atorgament d’autoritzacions o comunicacions de cartelleres. Josep Maria Milà, ha explicat que els antecedents de desestimar aquest recurs provenen de quan l’Ajuntament de Tarragona va comunicar al propietari del tòtem ubicat a Parc Riuclar, Annunzia Publicidad Exterior SL, que el Plenari havia aprovat suspendre la concessió de llicències; aleshores, l’empresa va interposar un nou recurs de reposició contra l’acord de suspensió de llicències. «Ara, els serveis jurídics municipals han informat que s’ha de desestimar el recurs i requerir a l’ empresa que retiri el tòtem, per tant , immediatament ordenarem la seva retirada i que cessi l’ús publicitari. En el cas que no ho compleixin, l’Ajuntament adoptarà les mesures que preveu la llei, retirada del tòtem publicitari de forma subsidiària i multes».

La suspensió de llicències, a més de la cartellera de Parc Riuclar, també ha afectat a 13 cartelleres publicitàries que estaven en tràmit i també a totes les que no tenen llicència o els ha caducat el termini d’autorització.

tracking