Diari Més

Sanitat

Més de la meitat de les urgències de Joan XXIII podrien ser ateses als CAP

Dels 90.000 pacients visitats el 2016, el 64% no tenien «risc vital», d'altra banda, s'observa un creixement de malalts greus

Vista general de l'edifici C de Joan XXIII on està situat el servei d'Urgències.

Més de la meitat de les urgències de Joan XXIII podrien ser ateses als CAPJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d'Urgències de l'hospital Joan XXIII va atendre vora 90.000 pacients el 2016. D'aquests, un 64% van passar el triatge inicial amb els nivells 4 i 5 de gravetat, els dos més baixos de l'escala i que, segons el Model d'Atenció a les Urgències del Departament de Salut, no suposen un «risc vital». La gran majoria d'aquests casos podrien haver estat examinats pel personal facultatiu del Centre d'Atenció Primària més proper al domicili del malalt, sense haver d'esperar, en algunes ocasions, tot un seguit d'hores a la sala d'espera de l'hospital. És el cas, especialment, els casos de nivell 5, de pacients que presenten una malaltia classificada com a «no urgent» i que podria ser perfectament programada amb el metge de capçalera.

Amb tot, els responsables del servei d'Urgències de Joan XXIII expliquen a Diari Més que una part dels pacients assignats amb el nivell 4, concretament la meitat, requereixen ser vistos al centre hospitalari, no per la seva gravetat, però sí per les proves diagnòstiques que poden necessitar. D'aquí la importància, segons asseveren els responsables de Salut, de trucar al telèfon 061 CatSalut Respon abans de decidir si anar a l'hospital o al CAP. «El ciutadà no ha de fer l'esforç de saber quina gravetat té, sinó que ha de ser el sistema qui li ha de donar les eines per dir-li, i aquest servei és el que ofereix el 061», va exposar aquest divendres Antoni Comín, conseller de Salut, en la presentació de la campanya de foment del telèfon d'atenció mèdica de la Generalitat. Segons el màxim responsable de sanitat, la millora general de les urgències del sistema passa en part, per fomentar el canvi d'hàbits de la ciutadania, «que és qui ha de sortir guanyant, garantint-li una atenció encara de més qualitat i amb menys temps d'espera».

Val a dir que el percentatge de pacients sense risc vital que es presenten a les Urgències de Joan XXIII és idèntic a la mitjana dels hospitals catalans. A banda, desgranant les xifres de les Urgències de l'hospital Joan XXIII, si s'exclouen els serveis urgents de Pediatria, Obstetrícia –que concentren bona part d'aquest segment de casos sense gravetat– i de Traumatologia, les xifres milloren: en l'atenció d'adults al servei general, l'atenció de casos de nivell 4 i 5 cau fins al 47%, en canvi, els pacients amb risc vital dels nivells 1, 2 i 3 –des d'un usuari que necessita «ressuscitació» i compta amb un risc vital «immediat» fins a un pacient amb «potencial risc vital»– pugen fins al 53% del total. Segons Comín, «si som capaços de portar les patologies no greus als dispositius adients, hi guanyaran en qualitat els ciutadans amb una situació de major gravetat».

Creixen els casos greus

Una de les tendències que ha detectat la direcció d'Urgències de Joan XXIII, amb les xifres d'aquest darrer 2016, és que creixen els casos greus respecte a exercicis anteriors. Concretament, els pacients dels nivells 1, 2 i 3 atesos al centre hospitalari de referència a la província han crescut un 3%. Des de Joan XXIII expliquen que els metges estan rebent més pacients d'edat avançada, amb un quadre clínic més greu, alguns dels quals amb pluripatologies, el que significa que presenten tres o més malalties cròniques de forma simultània.

La CGT exigeix més personal

A banda del possible ús indegut d'un servei pensat per a urgències d'alta complexitat, el sindicat majoritari de Joan XXIII, la CGT, continua reclamant un augment de les ràtios de personal pel nombre de pacients que s'atenen a Urgències. El portaveu sindical Agustí Aragonés, ha demanat que els tres professionals per torn –una infermera, una auxiliar i un zelador– que es van incorporar com a reforç per l'epidèmia de grip, es mantinguin com a dotació fixa del servei.

tracking