Diari Més

Medi Ambient

El 2016 es van posar 108 sancions per dipositar brossa de manera incorrecta

La recollida selectiva a la ciutat manté un ritme creixent i l’any passat i es va situar en el 27,76%

Tractament de la recollida selectiva, a la planta de compostatge de Botarell (Baix Camp).

El 2016 es van posar 108 sancions per dipositar brossa de manera incorrectaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona va tramitar, l’any 2016, un total de 108 sancions, la majoria per deixar residus fora dels contenidors de la brossa, i va aplicar 2.156 avisos i recordatoris de la normativa i horaris vigents per dipositar les deixalles de manera correcta, va informar ahir la regidora de Neteja Pública, Ivana Martínez, en una visita a la planta de compostatge de Botarell. Per altra banda, Martínez va informar que la recollida selectiva manté un ritme ascendent i l’any passat va suposar el 27,76% de les deixalles generades.

A mitjans de l’any 2012, l’Ajuntament va iniciar una campanya informativa i sancionadora i que continua en vigor actualment, i que l’any passat va significar la imposició de les 108 sancions comentades. Aquesta campanya va sorgir per l’incivisme d’alguns ciutadans i comerciants, i té com a finalitat controlar les bosses i la brossa en general que es troba fora dels contenidors quan aquests estan buits, o fora d’horari, en el cas de les recollides comercials.

La regidora Martínez va explicar en el curs de la visita que el darrer any, el percentatge de recollida selectiva a Tarragona va ser del 27,76%, una xifra en continu augment des del 2006, quan estava situada en el 16,92%. També és significativa la millora de la qualitat de recollida de la fracció orgànica, que l’any 2012 presentava una mitjana d’un 60% d’impropis, és a dir, de residus d’altres fraccions com envasos o paper, i que el 2016 es va reduir fins a situar-se al 14,74%.

Martínez va valorar de manera positiva les dades, «perquè suposen un increment de prop d’un 10% respecte al 2006 i, a més, estem millorant la qualitat del que reciclem». «Les xifres ens indiquen que encara tenim camí per recórrer, però que anem amb la bona direcció», va remarcar. La regidora va afegir que «l’Ajuntament no deixarà de treballar amb aquest doble objectiu, seguir augmentant la quantitat de la recollida selectiva i que aquesta cada cop tingui menys impropis, és a dir, que posem cada residu al contenidor adequat».

Aquesta evolució positiva s’atribueix, segons Martínez, al programa de campanyes d’educació i sensibilització ambiental que s’impulsen des de la Conselleria de Neteja Pública, com són les diferents campanyes porta a porta adreçades a la ciutadania per millorar la recollida de la matèria orgànica i la selectiva en general.

Informació a peu de contenidor

En el darrer any, es va realitzar el porta a porta a prop del 80% dels habitatges de la ciutat i un equip d’educadors ambientals van fer actuacions a peu de contenidor, facilitant la informació sobre què va a cada fracció de recollida. A més, també es van instal·lar 12 punts informatius en zones cèntriques. En total, es va informar a peu de contenidor 10.889 persones i es van lliurar 3.820 kits de material per reciclar l’orgànica. El programa de tallers i xerrades a les escoles va arribar el 2016 a 2.498 alumnes entre P3 i 6è de primària.

D’altra banda, també s’atribueix a la millora en els recursos materials instal·lats per l’ajuntament, ja que des de l’any 2011 totes les àrees de contenidors de la ciutat compten amb els 5 recipients de recollida selectiva (envasos, vidre, paper i cartó, orgànica i rebuig).

Ivana Martínez va resumir la tasca de l’ajuntament en aquesta matèria dient que «tot i aquesta evolució molt positiva en els valors i evolució de la recollida selectiva, cal tenir en compte que per arribar al 50% de recollida selectiva marcat per l’Agència de Residus per a l’any 2030 s’ha de continuar treballant i realitzant campanyes d’educació i sensibilització, i cal que tota la ciutadania se’n faci responsable».

tracking