Diari Més

Prevenció

Tarragona aplicarà un mètode islandès per reduir el consum d'alcohol entre els joves

Després d’haver fet l’enquesta, els tècnics ja saben com funcionen els adolescents de la ciutat

Imatge de la presentació de l'estudi de la URV, a l'Espai Kesse.

L'Ajuntament treballarà per barris el consum d'alcohol entre els jovesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Si resulta que l’absentisme escolar és un dels factors que més es correlaciona amb consumir alcohol, no és lògic centrar una campanya a fer xerrades als instituts». Aquesta és la reflexió de Patrícia Ros, directora del Servei de la Prevenció de les Addiccions a l’Ajuntament de Tarragona i responsable del projecte Youth in Europe a Tarragona, que ha permès realitzar un profund estudi comparatiu dels hàbits i estils de vida entre els adolescents de la ciutat en relació al consum d’alcohol i d’altres substàncies.

Després de fer aquest estudi, a través d’un qüestionari, el projecte, impulsat per l’Ajuntament i creat per Islàndia, permetrà prendre les mesures preventives necessàries per reduir el consum d’alcohol entre els adolescents depenent del barri en el qual viuen i estudien. «D’aquesta manera, les mesures preventives estaran basades en les realitats de cada jove», explica Patrícia Ros, qui afegeix que això es portarà a terme a través de reunions entre la comunitat educativa, el nucli familiar, els agents de salut i l’entorn del barri, com per exemple les entitats veïnals. «Es tracta de fer un vestit a mida a partir dels resultats que hem aconseguit als instituts», explica Ros.

Aquesta iniciativa municipal neix d’un projecte europeu que es va iniciar l’any 2006. En aquests deu anys, Espanya mai havia participat com a partner fins a l’any 2015, quan Tarragona va entrar a formar part del projecte. La iniciativa, coordinada des d’Islàndia, desenvolupa un mètode amb l’objectiu de reduir el consum i substàncies entre els adolescents de 15 i 16 anys. «L’any 1999, Islàndia es va adonar que tenien una ràtio elevada de joves que consumien alcohol, com actualment nosaltres», diu Rosa, qui afegeix que «el mètode va funcionar tan bé que els joves que consumien van passar de ser el 40 per cent al 5 per cent».

«L’objectiu és basar les estratègies preventives en l’evidència científica, és a dir, depenent de la realitat de cada institut, s’executen les mesures pertinents», explica Ros. Per això va ser necessari passar un qüestionari de 70 preguntes a tots els instituts de Tarragona, sobre les condicions de vida i els seus hàbits. Hi van participar 2.058 alumnes, gairebé el cent per cent dels adolescents de 15 i 16 anys. De fet, és la ciutat amb major aportació de dades de tots els països participants. «Hem aconseguit tenir una radiografia total i fiable de la situació de Tarragona», assegura Ros, qui afegeix que això ens permetrà ajustar les intervencions de prevenció d’una manera molt acurada».

El resultat va ser que un 30% dels joves tarragonins beuen alcohol amb certa freqüència, l’11% fuma tabac diàriament i el 18% fuma cànnabis de forma habitual. Amb aquests resultats a la mà, el departament d’Antropologia de la Universitat Rovira i Virgili, va fer una anàlisi exhaustiva creuant altres condicionants. «Aquest informe ens marca les realitats dels barris en relació amb el consum d’alcohol dels joves», explica Ros.

Els impulsors del projecte a Tarragona estan pendents d’un seminari que se celebrarà a Roma i que tractarà de l’última fase del projecte: com implementar les mesures. Així doncs, a partir del mes de març, l’Ajuntament començarà a fer efectives aquestes mesures als diferents barris de la ciutat.

La regidora de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha destacat que «ara ja comptem amb un mapa indicatiu de les realitats de cada zona de la ciutat, la qual cosa ens permetrà incidir als barris i als instituts». Santos ha afegit que aquesta és una manera de treballar «de baix a dalt, per intentar que els joves trobin estímuls per passar l’estona i que l’alcohol no sigui l’estímul».

tracking