Diari Més

Judicial

Andreu Viloca surt en llibertat després de ser detingut per l'operacio Pika

L’extresorer de CDC s’ha acollit al seu dret de no declarar davant la Guàrdia Civil, tal com ha fet Francesc Sánchez al matí, també posat en llibertat

Andreu Viloca, extresorer de CDC, captat per les càmeres de televisió a la sortida de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona.

andreu viloca, operació pikaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’extresorer de CDC Andreu Viloca ha quedat en llibertat després de ser detingut en el marc de l’operació Pika i ha sortit de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona poc abans de les set de la tarda. Viloca s’ha acollit al seu dret de no declarar, segons ha indicat la seva advocada, Judit Gené. Al matí, la lletrada s’havia queixat que les detencions de Viloca i l’exdirigent de CDC Francesc Sánchez -també posat en llibertat poc abans de les dues del migdia- havien estat «injustificades». D’altra banda, Josep Manel Bassols i Sergio Lerma també han quedat en llibertat, segons han manifestat els seus advocats.

L’empresari Josep Manel Bassols, delegat de la constructora Oproler a Catalunya, també ha quedat en llibertat després de prestar declaració a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Tot i això, a les set de la tarda encara no se l’havia vist abandonant les dependències policials. Bassols, un dels detinguts aquest dijous, ha respost totes les preguntes que li han formulat perquè «no té res a ocultar» i ha dit que sempre ha actuat «dins la més estricta normalitat i legalitat», segons ha assenyalat el seu advocat, Carles Monguilod. Segons el lletrat, la detenció «era absolutament innecessària» perquè Bassols -que ja havia estat detingut en el mateix cas del 3% per les operacions Petrum i Térmyca- sempre s’ha mostrat «col·laborador», ja estava personat en la causa i havia demanat declarar voluntàriament.

En aquest cas, segons Monguilod, les entrades i registres estaven relacionades amb unes obres molt concretes al Passeig del Mirador, a la carretera de les Aigües de Barcelona. Tot i això, l’advocat ha apuntat que els agents han fet preguntes genèriques sobre diverses obres que s’estan investigant dins l’operació Pika. El també exalcalde d’Anglès per CiU ha quedat en llibertat i serà citat properament a declarar al jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell. El seu advocat ha explicat que no s’ha acordat cap mesura cautelar i que Bassols està investigat dins la causa de forma genèrica per diversos delictes, com ara pertinença a organització criminal, suborn i tràfic d’influències, entre d’altres.

Per la seva banda, José María Fuster Fabra, advocat de Sergio Lerma -delegat d’Oproler a Madrid-, ha explicat que el seu client també ha quedat en llibertat. Tot i això, el lletrat ha declinat concretar si Lerma havia declarat o no.

El jutge denega un ‘habeas corpus’

Durant el matí, l’exconseller delegat de Copisa, Xavier Tauler, ha sol·licitat un ‘habeas corpus’, un procediment judicial que es pot invocar quan es creu que s’ha produït una detenció incorrecta. Tauler ha estat traslladat davant del jutge de guàrdia de Tarragona, però el magistrat ha rebutjat la petició. Després de Bassols hauria comparegut davant els agents l’empresari berguedà Fèlix Pasquina. Els altres arrestats pendents de declarar durant aquest divendres a la tarda són el delegat a Madrid de l’empresa Oproler, Sergio Lerma; l’extinent d’alcalde de Barcelona Antoni Vives; l’exconseller delegat de Copisa, Xavier Tauler, i l’exdirector general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell.

Els fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo assisteixen als interrogatoris, segons han manifestat diversos advocats. Està previst que, un cop practicada la diligència, acordin si deixen els detinguts en llibertat o queden a disposició del jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell, que instrueix el cas del 3%.

tracking