Diari Més

«Un dia tindrem un ensurt pel lamentable estat de Ca l'Ardiaca»

Xavier Ferrando, qui reclama un local afectat per la construcció d’un hotel, tem per l’immoble

Xavier Ferrando, davant la porta que condueix al local que reclama, en una imatge d'arxiu.

«Un dia tindrem un ensurt pel lamentable estat de Ca l'Ardiaca»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Ferrando, persona que reclama la propietat del local ubicat al número 2 del Pla de la Seu, afectat pel projecte de construcció d’un hotel de luxe, va manifestar ahir a Diari Més que tem pel futur de l’immoble si no s’actua aviat, a causa de l’aspecte que presenta. «L’edifici es troba en una situació lamentable i, fins i tot, podria arribar-se al punt de la seva possible ruïna». Construït al segle XIV, des de fa anys està deshabitat, amb excepció dels períodes en què ha tingut ocupes com a llogaters, fet que pot contribuir al seu deteriorament. De fet, el mes de febrer d’ara fa un any es va produir un incendi a l’interior que, afortunadament, només va causar danys menors.

La façana de l’edifici està apuntalada, des de fa temps, per partir problemes d’estabilitat i davant el risc d’esfondrament. En aquest context, Ferrando va recordar que l’any 2013 el regidor de l’Ajuntament de Tarragona, Carles Castillo, «va manifestar que, davant la situació de l’immoble, disponia de dos informes tècnics, fets per la Generalitat i l’Ajuntament, on s’informava del perill de despreniments a la façana’ i que l’administració local «havia actuat d’ofici» per doptar mesures de seguretat.

Escripturat amb l’Arquebisbat

Xavier Ferrando reclama la propietat del local ubicat al número del Pla de la Seu, «que vaig escripturar amb l’Arquebisbat i, per tant, considero és de la meva propietat». A l’altra banda de l’edifici, a la plaça dels Cabrits, l’espai està ocupat des de fa unes setmanes, amb la problemàtica afegida i denunciada per veïns del carrer Merceria per captures d’aigua fetes pels ocupants de l’immoble. «Allò que més m’altera –va dir el promotor immobiliari– és que tinc un local que s’està deteriorant i al qual no puc entrar amb l’objectiu d’acondicionar-lo perquè l’Ajuntament el va tancar amb un mur de formigó». Ferrando lamenta aquesta situació i no descarta que «algun dia passi alguna cosa a l’interior, com despreniments que puguin destruir el patrimoni històric que conté aquest local incrustat a Ca l’Ardiaca».

També va remarcar que la construcció del «mur de la vergonya que m’impedeix accedir-hi al meu local», com li agrada referir-se, «està denunciat a la Fiscalía».

Cal dir que poc després que Ca l’Ardiaca va ser adquirida, es va fer una intervenció arqueològica que va posar al descobert murs romans de gran potència constructiva i restes medievals de gran valor patrimonial.

tracking