Diari Més

Xocolata per fomentar les vocacions científiques

La URV i l’ICIQ impulsen el cicle ‘La ciència de la xocolata’ per incentivar l’interès en la ciència

Una de les primeres sessions que van fer els alumnes va ser el taller 'Desxifrant l'ADN del cacau'.

Xocolata per fomentar les vocacions científiquesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química han impulsat els tallers La ciència de la xocolata, que s’han començat a impartir entre alumnes de 5è i 6è de Primària de l’escola Pau Delclòs de Tarragona. La primera de les cinc sessions es va fer el passat dilluns, i va ser sobre l’ADN del cacau. Amb aquest projecte es volen fomentar les vocacions científiques entre els estudiants i incidir especialment en transmetre l’interès per la recerca entre les nenes.

«Aquest experiment el podeu fer a casa amb els vostres pares», animava la Katherine Gil, doctoranda del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, als estudiants de 6è de primària que van participardel taller Desxifrant l’ADN del cacau.

A la primera sessió, els estudiants van poder conèixer i manipular com són les llavors del cacau, de quin fruit s’extreuen i fins i tot les han pogut tastar. Després d’una petita introducció teòrica per aclarir conceptes –alguns dels quals ja s’havien treballat a classe–, van tenir l’oportunitat d’experimentar com a científics al laboratori.

Entre tots, i guiats per la investigadora, van poder extreure una mostra de l’ADN del cacau, un experiment senzill que els que vulguin podran repetir a casa.

La resta de sessions tractaran sobre L’origen de la xocolata, Els cristalls de la xocolata, La xocolata com a aliment i L’art de la xocolata. El conjunt de sessions que conformen aquest projecte pretenen mostrar la recerca i coneixement que s’amaga darrera d’un producte tant quotidià com la xocolata. Aquests tallers també serviran per posar en valor la tasca d’investigadores que des de diferents aproximacions aporten coneixement sobre el món que ens envolta i per tant, contribueixen en el progrés de la societat en termes de salut, sostenibilitat o millora del medi ambient.

Més vocacions

L’objectiu de La Ciència de la Xocolata és compartir coneixement científic amb alumnes de 5è i 6è de primària per a fomentar el seu interès per la ciència i per la recerca com a professió. Es vol incidir especialment en encoratjar vocacions científiques entre les nenes a través de donar visibilitat a investigadores que actualment fan recerca puntera a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i l’Institut Català d’Investigació Química . Tant la recerca que porten a terme com la seva experiència vital són importants per a convertir-se en referents de les nenes i nens que participaran en aquest projecte.

tracking