Diari Més

Societat

El Martí Franquès desenvolupa un gos-manta robòtic per a simular teràpies amb animals

El prototip del projecte es va presentar la passada setmana a usuaris de la Muntanyeta

Imatge del prototip del gos-manta pensat per a completar teràpies amb animals.

El Martí Franquès desenvolupa un gos-manta robòtic per a simular teràpies amb animalsInstitut Martí i Franquès

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'equip de robòtica ImperTarraco de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona ha elaborat un prototip d'animal mecanitzat que ha de servir per a completar teràpies amb animals per a persones amb discapacitats. El projecte, que duu el nom de Gos-Manta v1.0 es va presentar el passat 19 de gener als usuaris del centre la Muntanyeta.

Durant una visita anterior, el desembre passat, afirmen des del grup de robòtica, «ens hem adonat que moltes persones amb paràlisi cerebral realitzaven diferents tipus de teràpia amb animals, gossos i cavalls, aquests ajudaven a estimular, millorar, motivar els seus estats d'ànim durant un temps molt petit amb resultats molt positius».

Aquesta teràpia normalment es realitza cop per setmana, una hora i escaig, i repartida entre molts nois i noies. Aleshores els integrants del grup van pensar a recrear un substitut artificial, «perquè cada noi i noia puguin tenir aquestes sensacions en qualsevol moment de la setmana, en el moment que els professionals del centre creguin oportú».

Des d'ImperTarraco assenyalen que la seva intenció no és la de substituir els animals reals «sinó que es pretén allargar una mica la il·lusió i les sensacions de forma artificial».

Aquest primer model de gos té el format d'una manta i té un tacte semblant al d'un gos. Se li ha implementat una estoreta elèctrica per donar-li l'escalfor d'un cos viu i un vibrador que emula el batec del cor de l'animal.

El prototip que es va presentar, expliquen «va tenir molt d'èxit amb els nois i noies, al posar-lo damunt dels genolls, a la falda, es tranquil·litzaven i l'acariciaven. Els transmetia una sensació molt agradable. Va ser un moment en què la nostra idea es va fer realitat i útil. L'emoció va ser màxima i ens va confirmar que valia la pena seguir treballant amb aquest projecte».

L'equip, després de prendre els apunts de l'experiència, ja estan pensant en com millorar el prototip amb nous elements.

tracking