Diari Més

Laboral

Els graduats de la URV troben feina i es queden a treballar al territori

El 61 per cent dels del 2010 van trobar feina abans d’acabar els estudis

Ferran Mañé, durant la seva intervenció a la Jornada Universitat i Món Laboral.

Els graduats de la URV troben feina i es queden a treballar al territoriCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els graduats de la URV troben feina, continuen formant-se i es queden a treballar al territori. Aquesta és una de les aportacions fetes a la Jornada Universitat i Món Laboral, organitzada pel Consell Social de la universitat tarragonina, on es van presentar els estudis del grau d’inserció laboral dels graduats al llarg dels últims anys.

Ferran Mañé, director de l’Observatori de l’Ocupació de la URV i professor d’Economia a la Facultat d’Economia i Empresa, va presentar les dades sobre la inserció laboral de les persones graduades per la URV des del 1998 fins al 2010, extretes del Qüestionari per al seguiment de la inserció laboral dels graduats universitaris. Aquest qüestionari, fet des de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Català (AQU) amb el suport dels consells socials de les universitats catalanes, es va fer mitjançant enquestes als graduats en onades successives des del 2001, i la URV n’extreu i estudia les dades dels seus titulats. L’última enquesta, de 2014, va estudiar la inserció laboral dels graduats l’any 2010, per veure la seva evolució en el mercat de treball, i la mostra obtinguda va ser representativa.

Els resultats

El 61 per cent dels graduats del 2010 de la URV va trobar feina abans d’acabar els estudis o en menys d’un mes de la seva finalització, tot i que hi ha diferències per àrees de coneixement; el 21,9 per cent entre 1 i 6 mesos, i el 17 per cent va tardar més de 6 mesos. Curiosament, s’accedeix més aviat al mercat de treball que abans de la crisi, tot i que les condicions laborals han empitjorat. «No costa aconseguir feina, el que costa és trobar una bona feina o poder canviar a una altra millor», va dir el director de l’Observatori de l’Ocupació.

En l’enquesta, respecte a què creuen els graduats que van valorar per contractar-los, figura, per ordre d’importància: el domini d’idiomes, les habilitats socials i comunicatives, la capacitat de planificació i de gestió, els coneixements pràctics i l’habilitat del treball en equip, entre d’altres. Algunes d’aquestes habilitats són les que s’adquireixen als estudis d’Humanitats, tot i que els seus graduats, en sortir de la Universitat, es troben amb mercats laborals més petits. En general, els joves preguntats tenen la sensació que se’ls demana més, però en realitat les competències exigides pels llocs de treball no han canviat en els últims anys, va explicar Ferran Mañé. «Caldria tenir més en compte totes aquestes dades en el si de la Universitat, quan es planifiquen els ensenyaments», va recomanar en el curs de la seva intervenció.

Actualment, un cop superada la fase més dura de la crisi econòmica, la satisfacció del jovent de la URV, sobretot de les dones, que ja treballa, respecte a la seva feina, ha augmentat. Fins l’any 2007, el nivell d’inserció laboral a la URV superava la mitjana de les universitats catalanes, però va empitjorar per la crisis econòmica, especialment entre les graduades. «La situació de la Universitat quan a la inserció laboral és bona, amb clarobscurs», va remarcar el director de l’Observatori de l’Ocupació.

tracking