Diari Més

Una passarel·la singular unirà diversos edificis de l'Anella dels Jocs

La plataforma de formigó marca el recorregut que han de seguir els espectadors per accedir a l’estadi d’atletisme

Imatge de les obres de l'Anella Mediterrània

Una passarel·la singular unirà diversos edificis de l'Anella dels JocsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una passarel·la de formigó amb un disseny arquitectònic singular connectarà l’estadi d’atletisme amb el complex esportiu de Campclar. L’edifici es podrà veure només entrar a l’Anella Mediterrània per l’accés del carrer Riu Ciurana. La plataforma és una rampa de pendent constant amb canvis de plans asimètrics i molt irregular. L’objectiu principal de la passarel·la és unir diversos equipaments de l’Anella i marcar el recorregut que han de seguir els espectadors per accedir a la pista d’atletisme. «També serà un mirador i funcionarà com a punt de trobada», explica Javier Villamayor, comissionat dels Jocs Mediterranis. Per la seva banda, el project manager del projecte de l’Anella, Jordi Canal, ha explicat a Diari Més que «la plataforma de formigó, tot i ser de difícil construcció, permet endreçar els equipaments».

La passarel·la formava part del projecte des del primer moment. «Quan ens van adjudicar l’obra, teníem clar que volíem donar un sentit especial a aquest element, amb un caràcter més urbà. La nostra intenció és que l’edifici capti l’atenció de tots els visitants, ja que és la confluència entre les dues grans avingudes de l’Anella», explica Juan Manuel Zaguirre, arquitecte del despatx ZFA de Reus, empresa encarregada d’idear l’obra. La plataforma està feta de formigó «que impregna de caràcter l’escultura», diu Zaguirre. La funció de l’element és repartir els espectadors i guiar-los fins a les grades de l’estadi d’atletisme. Segons Zaguirre, «la passarel·la està preparada per si, en un futur, es vol ampliar fins a la zona de la piscina olímpica, encara per licitar».

La passarel·la unirà la pista d’atletisme amb el complex esportiu ja existent de Campclar, que s’està reformant. Pel que fa l’estadi d’atletisme, actualment es troba en fase de finalització de l’estructura de l’edifici de l’estadi. «Ja hem acabat la fase de nivells i de pavimentació asfàltica. Ara falta l’acabat de la pista, el cautxú, per entendre’ns. Aquesta part és de menys envergadura, però té més impacte econòmic», explica Jordi Canal, project manager de l’obra de l’Anella Mediterrània. La grada de la pista d’atletisme –una estructura prefabricada de formigó– ja és visible i, segons Javier Villamayor, té capacitat per unes 1.000 cadires fixes. «Durant els Jocs s’ampliaran les places», diu Villamayor, qui afegeix que «la principal novetat de l’equipament és que comptarà amb una pista d’escalfament indoor, que permetrà que els atletes puguin entrenar quan s’hi estigui celebrant la competició a la pista». Aquest espai comptarà amb 80 metres de longitud i amb quatre carrils dibuixats. A banda d’aquesta pista d’entrenament, sota la graderia hi haurà els vestuaris, els serveis, la zona d’administració i un gimnàs. «Aquesta pista està pensada perquè els clubs d’atletisme de la ciutat puguin utilitzar-se quan acabin els Jocs. Per això s’ha prioritzat una instal·lació sostenible, eficient, mesurada i gens sobredimensionada», assegura Villamayor.

Per altra banda, el complex esportiu de Campclar, que es va construir durant els anys 80, està patint una remodelació per integrar-se en el projecte de l’Anella Mediterrània. Aquest equipament disposa d’una piscina de 25 metres i, una altra de 15. A més, aquest pavelló també comptava amb una pista multiesportiva de bàsquet i futbol. «Primer es va buidar l’interior del complex. Es va desmuntar tot i s’ha reformat. Els vestidors són nous i les piscines serviran d’espai d’entrenament pels nedadors», diu Villamayor. La piscina olímpica descoberta de 50 metres, que encara no està licitada, està ubicada al costat del complex.

La passarel·la singular de formigó és paral·lela amb la gran avinguda dels Jocs Mediterranis, que travessa l’Anella fins a arribar al llac. A l’esquerra de l’avinguda, hi haurà la pista d’atletisme, el complex esportiu de Campclar i la piscina olímpica. A la dreta, està ubicat el velòdrom, el Palau d’Esports i la zona boscosa. Al final de l’avinguda hi ha el llac i, a continuació, l’aparcament. Quaranta-dues palmeres omplen l’avinguda per als vianants que, després de la celebració dels Jocs, també funcionarà com aparcament pels usuaris.

Sostenibilitat de l’Anella

El llac està ja gairebé ple d’aigua. Segons Jordi Canal, project manager de l’Anella, «només falta enjardinar l’entorn i acabar de lligar la part mecànica». El llac, a banda de ser un element ornamental i recreatiu, té un origen sostenible. «Aquest llac permet regular el cabal de l’aigua en cas de fortes pluges. A través d’un sistema, l’aigua de pluja s’utilitza per regar la zona boscosa. I això és gràcies a aquest llac», explica Canal. «Volem que sigui una zona d’esbarjo, on hi hagi servei de lloguer d’embarcacions», assegura Villamayor, qui afegeix que «ja s’han plantat un miler d’arbres a la zona boscosa».

Imatge de les obres de l'Anella Mediterrània.

Una passarel·la singular unirà diversos edificis de l'Anella dels JocsCristina Aguilar

Imatge de les obres de l'Anella Mediterrània.

Una passarel·la singular unirà diversos edificis de l'Anella dels JocsCristina Aguilar

Imatge de les obres de l'Anella Mediterrània.

Una passarel·la singular unirà diversos edificis de l'Anella dels JocsCristina Aguilar

tracking