Diari Més

Successos

Roben a un cec 98 cupons per valor de 318 euros i l'ONCE li fa pagar

El venedor ha dut a judici a la companyia, tot denunciant que els hi descompten del sou si no pateixen violència o intimidació

Els advocats del sindicat CGT van mostrar al judici una recreació de la situació que va viure Ortiz.

Roben a un cec 98 cupons per valor de 318 euros i l'ONCE li fa pagarJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lluís Ortiz pateix una retinosi pigmentaria, una malaltia ocular degenerativa que el va allunyar de la seva gran passió, la docència, a mitjans dels anys 90. «Cada vegada anava perdent més vista i va arribar un punt que no vaig poder seguir donant classes. Va ser quan vaig entrar a l’ONCE», recorda. Fa més de 20 anys que està a l’Organización Nacional de Ciegos Españoles, domina la feina a la perfecció –de fet ha tingut càrrecs de responsabilitat a la institució– i, de sobte, ara, es troba amb el menyspreu de la companyia.

El fets es van produir el 9 de juliol de 2015. El Lluís –com el coneixen els compradors de la seva caseta de Ramon y Cajal cantonada amb Jaume I–, es disposava, com cada matí, a col·locar tots els cupons a l’aparador, al vidre. Té el costum d’obrir la finestreta tan bon punt arriba, per tal d’estar operatiu des d’un primer moment per a qualsevol vianant.

«Tenia els feixos de cupons a la part anterior del taulell, ben a prop meu. En un moment determinat, quan vaig intentar agafar-ne més, noto que estan desplaçats de com jo els tenia. Automàticament, els agafo tots i començo a revisar. És quan m’adono que em faltaven els cupons dels divendres, un total de 90, que sumaven 270 euros. A més a més, detecto que també s’han endut 8 cupons d’un sorteig especial, el que suma un total de 318 euros», desenvolupa, encara ara amb tristesa.

Ortiz, alertat, va demanar ajuda als ciutadans que passaven per davant de la caseta, «intentava esbrinar si algú ho havia vist, però ningú en sabia res». Immediatament es va comunicar amb el cap de joc d’ONCE a Tarragona per tal d’avisar dels fets. El venedor va facilitar els números les sèries sostretes, esperant que la companyia les pogués anul·lar, ja que el sorteig era per l’endemà i encara hi havia, teòricament, temps. Però no va ser així: les va donar per venudes.

Sense violència, han de pagar

L’ONCE va posar en marxa els tràmits administratius per verificar si l’assegurança contractada cobria aquest furt, però la resposta va ser negativa per part de l’asseguradora, tal com ja li havia passat en un furt anterior, al 2012.

«Només cobreix aquells casos on hi ha robatori amb violència, intimidació o forcejament», assegura Ortiz. Això significa que, si el venedor hagués intentat evitar el furt, no hauria hagut de pagar el que li van robar. Quelcom difícil tenint en compte que es tracta d’una persona amb ceguera total. «Si jo sóc un discapacitat físic amb una coixera, per exemple, i veig que una persona intenta entrar a la meva caseta, jo defensaré els cupons i, per tant, hi haurà un forcejament, i no m’ho faran pagar a mi. Però, si jo no ho veig, com ho puc defensar?», es lamenta Ortiz. D’aquí que l’antic professor denunciï que les persones amb una discapacitat visual que treballen venent cupons a l’ONCE estan en desigualtat de condicions respecte als que pateixen una discapacitat física, «la pòlissa que té contractada l’ONCE ens està discriminant negativament».

De fet, Ortiz explica a Diari Més que d’altres venedors amb ceguesa de la ciutat de Tarragona també han patit episodis molt similars, però han preferit amagar-ho i posar els diners de la seva pròpia butxaca pels cupons que els hi han robat «per vergonya o per no tenir la suficient fortalesa per plantar cara a l’empresa». Així, el venedor calcula que aquests casos es repeteixen contínuament a tot l’Estat, pel que reclama a ONCE que modifiqui la pòlissa amb la companyia asseguradora per tal de donar-los una major protecció. Ara, Lluís Ortiz ha escollit la via judicial per aconseguir-ho, mitjançant el gabinet d’advocats que el sindicat al qual està afiliat, la CGT de Tarragona, ha posat a la seva disposició.

Aquest darrer dijous va tenir una vista al Jutjat del Social de l’avinguda de Roma contra l’ONCE. «Jo no ho he anat a judici pels 318 euros que m’han descomptat, ho faig per aconseguir un tracte diferencial en els furts que es cometen amb persones cegues. A banda, que quedi clar que no jo no vaig contra l’empresa, al contrari, jo vull que li vagi bé perquè pugui contractar a molts treballadors cecs», assegura Ortiz. Una sentència que es coneixerà en unes setmanes, i que, en cas de ser-li favorable, podria crear precedent i marcar jurisprudència en futurs casos.

L’ONCE l’acusa de negligent

La companyia indica que no es va fer càrrec de la quantitat sostreta perquè l’empresa asseguradora, responsable de realitzar el dictamen, va considerar que es tractava «d’una negligència del treballador». Segons l’ONCE, Ortiz hauria d’haver tingut els feixos de cupons en una altra zona del taulell, fora de l’abast dels vianants, o no obrir la finestreta fins a tenir-los tots penjats al vidre. Un argument que sorprèn l’afectat: «Obro des d’un primer moment per poder vendre més i crear-li un benefici a la companyia i em culpen. A banda, jo mai he rebut cap comunicat oficial, amb justificant de recepció, en el que se’m digui que he de tenir la finestreta tancada o on he de col·locar els cupons», diu.

tracking