Diari Més

Solidaritat

Els tarragonins entreguen vora 5.000 bosses amb roba pels refugiats

El reclam de la germandat de l’Ecce Homo per les xarxes socials va aconseguir mobilitzar en menys de 24 hores a 2.000 persones

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un simple missatge escrit dissabte al matí i reenviat massivament pel WhatsApp i el Facebook al llarg del dia, va aconseguir congregar ahir a gairebé 2.000 persones a la seu de la germandat de l’Ecce Homo de Tarragona, situada a la Baixada de la Peixateria. Es feia una crida perquè la ciutadania participés de la donació de roba d’hivern, especialment d’anoracs, peces polars i tèrmiques, elements de vestir d’esquiar, guants, sacs de dormir o mantes, per entregar aquesta propera setmana als refugiats de l’illa grega de Lesbos, que estan resultant molt afectats pel gèlid clima que assola tot Europa.

La presidenta de l’entitat, Elvira Ferrando, alhora membre de l’equip de govern municipal, esperava congregar, mentre escrivia el missatge de reclam juntament amb el secretari Pere Ramon Armesto, a la gent més propera a l’entitat i rebre algunes bosses. El que va passar ahir al matí, poc s’ho podia imaginar: van ser vora 5.000 bosses –segons càlculs dels organitzadors– les que ciutadans de tots els racons del territori es van acostar a dur entre les onze del matí i les dues del migdia. De fet, la seu de l’Ecce Homo va quedar petita 15 minuts després d’iniciar la recollida –oficialment començava a les dotze–, pel que van haver de sol·licitar ajut a la colla Jove, que té el local d’assaig al mateix carrer.

Tot l’entorn del Circ Romà va quedar col·lapsat de vehicles, amb famílies senceres traient caixes, bosses i maletes per entregar. En algun moment fins i tot va ser necessari que la Guàrdia Urbana ordenés el trànsit. El degoteig de tarragonins entregats a la causa era veritablement vertiginós: apareixien de tots cantons amb tot tipus de roba, amb l’esperança que poguessin ser útils per als refugiats que aquestes darreres setmanes estan patint un gèlid infern.

Situació d’emergència a Lesbos

Els refugiats que es veuen obligats a seguir vivint a l’aire lliure en un tendal, en alguns casos a –10 graus, tenen les peces de roba, congelades o plenes de neu. Especialment crítica és la situació de les dones embarassades, nens petits, persones amb patologies greus i gent gran, que han hagut de ser traslladats d’urgència en la darrera setmana a hotels per l’ACNUR, l’agència de l’ONU pels refugiats, a hotels de la zona. Les colpidores imatges han travessat a centenars de tarragonins, com ara al Pere Joan, que ahir va dur quatre bosses plenes: «Em sembla denigrant el que estan patint. Europa hauria d’estar canalitzant i organitzant la situació i no ho fa. El poble és solidari i queda clar que la gent sempre supera l’acció dels polítics». Dos bessons de tres anys, el Pau i el Joel Palomar, tampoc van faltar a la donació, acompanyats de la seva mare, Maria Gutiérrez. Ella els va fer encarregats a cada un d’una bossa. Creu especialment necessari que la ciutadania prengui consciència del drama.

Trasllat immediat

Ahir a la tarda eren molts els voluntaris que organitzaven tota la roba rebuda, per tal d’enviar-la cap a Barcelona, i que el Club Rotary August, en col·laboració d’altres entitats barcelonines, la poguessin fer arribar a Lesbos. Segons apuntava Ferrando, està previst que dimarts surti un gran carregament en direcció a l’illa grega, l’entrega serà immediata. Si queden peces a Catalunya, es realitzaran nous enviaments. De transportar-ho de Tarragona a Barcelona se n’encarreguen l’empresa de missatgeria MRW i el Port de Tarragona, que calculen, són necessaris cinc camions. Ahir es van fer tres viatges i avui se’n realitzaran dos més.

Per la seva banda, l’organització de les Terres de l’Ebre, Provocant la Pau, també va realitzar fins divendres una campanya per recollir productes alimentaris. Van aconseguir recol·lectar 15 tones de productes.

Gran resposta de la gent a la crida.

Allau de solidaritat dels tarragonins per als refugiats de LesbosJoan Antoni Torreblanca

tracking