Diari Més

Un preventori abandonat a l'espera de les obres de rehabilitació

El complex de la Savinosa està en desús des del 1976

El preventori de la Savinos està abandonat des del 1976.

El preventori de la SavinosaJaume Cardona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preventori de la Savinosa és una de les estructures abandonades més conegudes de la ciutat de Tarragona. Ubicat entre la platja de l'Arrabassada i la de la Savinosa, l'edifici es va començar a construir el 1929. Les obres van finalitzar el 1932, i la infraestructura va acollir, en un primer moment, un preventori antituberculós per a nens. En els anys posteriors va servir com a hospital de sang i com a refugi de persones en casos d'emergència, fins que finalment va ser tancat l'any 1976.

A dia d'avui està abandonat, i el fotògraf tarragoní Jaume Cardona ha realitzat un reportatge fotogràfic de l'estat del complex al seu blog 'La Makineta del Temps'.

Actualment s'està redactant un projecte per tal de rehabilitar l'espai i destinar-lo a ús públic. El passat mes de novembre es van adjudicar els treballs de redacció del projecte de la intervenció al complex a la UTE Fuses-Viader-Mansilla-Perea. Aquesta Unió Temporal d'Empreses presentava en el seu moment característiques com la versatilitat, la funcionalitati la preservació dels valors ambientals de l'espai, propostes que ara inspiraran la redacció del projecte final. Entre les opcions que s'hi poden incloure, es contempla la construcció d'un passeig litoral que faci d'eix de connexió entre la platja de la Savinosa i la de l'Arrabassada, així com l'accés obert a altres espais de la zona d'arbres propera. D'aquesta manera, es pretén fer compatible l'ús públic amb el respecte i sensibilitat cap als valors paisatgístics i naturals de la Savinosa.

L’equip redactor també proposa una solució arquitectònica amb edificis de planta baixa que s’incorporin a la construcció existent, que respecti el perfil dels actuals edificis i alhora admet una transformació en espais més aptes per als requisits funcionals futurs. Mentrestant, però, el complex segueix abandonat i deteriorant-se mica en mica.

tracking