Diari Més

Festes

La Guerra Civil va acabar amb la incipient celebració de falles a Tarragona per Sant Joan

Ferroviaris valencians van ser els promotors i es van fer quatre anys

Cartel que anunciaba las Fiestas y Fallas del año 1934.

La Guerra Civil va acabar amb la incipient celebració de falles a Tarragona per Sant JoanCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’inici de la Guerra Civil l’any 1936 fa acabar amb la incipient activitat fallera a Tarragona. Durant quatre anys, la ciutat va cremar les seves falles per Sant Joan. Es pot dir que, si no és a causa del conflicte bèl·lic, potser avui Tarragona seguiria sent ciutat fallera. La primera convocatòria es va dur a terme el 24 de juny del 1933. Un any abans, un grup de treballadors del sector ferroviari provinents de València va iniciar les gestions per organitzar les tradicionals festes falleres a la ciutat d’acollida. Aquesta iniciativa va engrescar molta gent i l’any següent es va constituir una comissió fallera. La primera falla, L’Estació Central, es va plantar a la llavors coneguda com Rambla del 14 d’Abril.

Les falles van arribar a Tarragona aprofitant un corrent impulsat des d’una entitat de València per exportar aquesta activitat festiva, fins al punt que es van fer falles en ciutats com Madrid i París.

La primera

La Falla de l’Estació Central va inaugurar la sèrie. Feia deu metres d’alçada i vuit de longitud, i estava il·luminada. Entre els elements que la formaven, destacaven un pont d’estil romà, sobre el qual hi havia una tortuga i una al·legoria de l’estació de ferrocarril que des de feia anys es volia construir a Tarragona i que es va quedar en un projecte. El segon any de falles va veure com es plantaven sis en espais cèntrics de la ciutat com la Rambla i les places del Fòrum, Prim i Corsini. El programa d’activitats durava quatre dies, del 22 al 25 de juny. El del 1935 incloïa concursos de bandes, castells de focs, balls, la Cursa Ciclista William Tarin, una cursa de braus, una revetlla al camp del Nàstic i un cos amb carrosses, entre altres propostes.

tracking