Diari Més

Memòria històrica

Busquen 150 persones per fer una recreació teatralitzada de memòria històrica a Tarragona

Es recrearà el trasllat de les dones de la presó de Pilats a la presó de les Oblates

El Pretori i el Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona.

Busquen 150 persones per fer una recreació teatralitzada de memòria històrica a TarragonaAlberich Fotògrafs / Tarragona Turisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recreació teatralitzada del trasllat de dones des de la presó de Pilats a la de les Oblates serà un dels eixos centrals de les activitats programanes per commemorar el 78è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil a la ciutat de Tarragona, fet que es va produir el 15 de gener de 1939. Aquest serà un dels disset actes que es duran a terme entre els dies 16 de gener i 17 de febrer sota la coordinació del Servei d'Arxiu i Documentació Municipal.

El Fòrum de Tarragona per la Memòria organitza una recreació històrica per recordar les dones que van patir presó un cop finalitzat el conflicte bèl·lic, explica el membre de l'entitat, Xavier Tolosana, qui puntualitza que «busquem 150 dones figurants, d'entre 18 i 70 anys, per fer-ne la recreació». «Ara mateix en tenim setanta, una xifra important, però ens agradaria arribar a les 150», que va ser el nombre de dones que van protagonitzar el trasllat d'una presó a l'altra. En aquesta iniciativa també hi col·labora l'Associació Lo Riu.

Tolosana explica que la recreació històrica es durà a terme el dissabte 28 de gener. L'activitat «començarà a les 18 hores a Pilats i finalitzarà a les Oblates, a les 20 hores, amb un parlament de Montserrat Duch. Les dones aniran vestides amb roba de l'època: faldilles llargues, manteleta, mocadors de cap, espardenyes i algun estri o bossa d’època, i seran traslladades per gent amb la indumentària falangista». També demanen que no vagin maquillades. «Volem retre homenatge a les dones que un cop finalitzada la guerra van ser sotmeses a presó i port per les autoritats franquistes», va dir Tolosana.

Aquelles persones que vulguin participar en aquesta recreació teatralitzada poden enviar un correu a forumtarragona@gmail.com indicant noms i cognoms, telèfon i correu electrònic.

Onze entitats

Fins a onze entitats han organitzat activitats per recordar la finalització de la Guerra Civil. El director de l'Arxiu Històric, Jordi Piqué, ha manifestat que «aquest conjunt d'actes, a banda de difondre i donar a conèixer el nostre passat, volen servir per a rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com per a reivindicar en el present el drama dels refugiats i desplaçats, i en el futur la convivència democràtica i pacífica entre els homes». Piqué ha destacat, entre altres activitats, el simposi que tindrà lloc el 9 de febrer sota el lema La Guerra Civil a la comarca de Tarragona, «on Memorial Democràtic exposarà l'estat de la qüestió sobre les investigacions fetes» d'aquest període.

tracking