Diari Més

Solidaritat

El servei 'Cafè i Caliu' ha servit més de 27.000 esmorzars durant el 2016

La iniciativa no només ofereix aliments, sinó que també compta amb dutxes i altres serveis de la higiene, com la perruqueria

Imatge d'arxiu de 'Cafè i Caliu', situat a la plaça de les Peixateries Velles, a la Casa Sant Auguri.

El servei 'Cafè i Caliu' ha servit més de 27.000 esmorzars durant el 2016Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de Càritas Interparroquial de Tarragona, Cafè i Caliu, ha proporcionat 27.364 esmorzars durant l’any 2016. Aquest servei, que obre les portes cada dia de la setmana, neix amb la finalitat d’oferir l’àpat més important del dia a aquelles persones que no tenen on viure, no tenen recursos econòmics per menjar o bé estan de pas per la ciutat de Tarragona, però també ofereix companyia per aquelles persones que estan soles. Els voluntaris, gairebé una trentena, els agrada definir aquest projecte com una cafeteria oberta els 365 dies de l’any.

L’actual coordinador de Cafè i Caliu, Jordi Rovira, explica que per molts dels usuaris, «aquest és l’únic àpat del dia». Any rere any, el nombre d’esmorzars i d’usuaris augmenta. Enguany, la xifra es col·loca fregant els 30.000 esmorzars. El servei està obert de quarts de nou del matí fins a quarts de dotze del migdia, i l’esmorzar inclou un entrepà calent o fred, –depenent del dia, embotit, pizza, tres pastes, cafè amb llet i suc. En èpoques de fred, els voluntaris també ofereixen caldo ben calent.

Des de fa uns anys, els usuaris també poden dutxar-se i també compten amb altres serveis d’higiene personal, com pot ser afaitar-se. La perruqueria Salmerón acudeix una vegada al mes a l’edifici on se serveixen els esmorzars i ofereixen sessions de perruqueria. «Els usuaris han d’apuntar-se a una llista», explica Rovira, qui afegeix que aquests tipus de serveis són imprescindibles perquè els usuaris puguin trobar feina.

Els usuaris

El perfil de les persones que acudeixen al servei de Cafè i Caliu varia depenent de la temporada. «Hi ha de tot. Persones que estan de pas per la ciutat, altres que tenen casa però no tenen recursos per poder menjar i d’altres que tenen una paga baixa i només poden pagar-se una pensió per dormir», explica Rovira. Durant aquests últims cinc anys, el perfil de l’usuari ha canviat: els primers anys les persones que acudien a Cafè i Caliu eren de nacionalitats diverses i, actualment, més de la meitat d’usuaris són espanyols.

Segons explica el coordinador del servei, Jordi Rovira, un dels trets més característics de Cafè i Caliu són els gairebé trenta voluntaris que «treballen amb constància i dedicació per oferir cada dia una mitjana de cent esmorzars. Ho fan amb amor i eficàcia», explica Rovira, qui afegeix que la majoria de voluntaris són persones jubilades. Això és entre setmana, perquè el perfil de voluntari del cap de setmana és més jove. «Són persones que durant la setmana treballen en un despatx i el cap de setmana tenen una estona per ajudar als altres», explica el coordinador Jordi Rovira.

Aquest servei es pot portar a terme gràcies a les donacions i col·laboracions d’empreses, entitats i particulars. Pastisseries, supermercats, grans marques comercials i altres aporten aliments i serveis per millorar la vida d’aquells que tenen menys recursos econòmics.

L’any 2015

Durant l’any 2016, Cafè i Caliu ha servit més de 27.000 esmorzars, gairebé 6.000 àpats menys que l’any anterior el 2015, en el qual es va servir 2.674 dutxes i es van repartir un total de 273 peces de roba.

tracking