Diari Més

Sanitat

El servei d'Urgències de Joan XXIII es col·lapsa la primera nit de l'any

Quinze pacients esperaven en lliteres als passadissos, tot i que es va resoldre obrint l’ala d’una planta. El Sant Joan de Reus també està a ple rendiment

Imatge d'ahir, vora dos quarts de vuit del matí, al servei d'Urgències de Joan XXIII, amb pacients en un dels passadissos.

El servei d'Urgències de Joan XXIII es colapsa la primera nit de l'anyCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La grip, que ja va superar el llindar d’epidèmia la darrera setmana, comença a fer estralls entre la població tarragonina, i l’hospital Joan XXIII i el Sant Joan de Reus, referents al territori, ho estan notant de ple. De fet el reusenc ja fa diverses jornades que suporta una assistència molt més elevada de l’habitual.

A Tarragona, a la nit del primer dia de l’any, el servei d’Urgències de Joan XXIII es va col·lapsar. Al canvi de torn de les 10 de la nit, 15 pacients restaven ingressats en lliteres als passadissos de la zona d’atenció mèdica. No hi havia prou box per encabir a tots els hospitalitzats. Durant la matinada, la situació es va anar relaxant i, a les sis del matí, en restaven 9. Urgències es va veure saturada en part, perquè 18 pacients estaven pendents de passar als llits de planta.

L’Institut Català de Salut, el gestor de l’hospital, no nega aquesta situació, tot i que afegeix que durant la jornada d’ahir es va anar obrint habitacions d’una ala de la cinquena planta de l’edifici B, per tal de treure pressió al servei d’atenció urgent. Es tracta d’un espai que actua, segons la institució, «de coixí, quan hi ha pics de demanda». Són habitacions dobles, destinades a encabir pacients de totes les especialitats de l’hospital que no tenen lloc a la planta que els pertocaria. Durant la jornada se’n van habilitar cinc de dobles, que se sumen a la que ja s’havia obert a tota pressa a la matinada. El sindicat majoritari de Joan XXIII, la CGT, denuncia a aquest diari que a la nit només es va poder obrir una de les habitacions perquè no hi havia prou personal per oferir servei en aquesta planta, obligant a alguns pacients a restar als passadissos d’Urgències.

Agustí Aragonés, portaveu del sindicat, denúncia que la direcció de l’hospital «va fallar en no preveure que el cap de setmana podria augmentar el nombre de pacients per l’epidèmia de la grip». Segons relata, els caps de setmana no es realitzen contractacions de personal eventual per reforçar un determinat servei, el que fa que els treballadors del torn se les hagin d’apanyar com puguin. A més, «el diumenge a la nit, la dotació de personal habitual és insuficient», apunta Aragonés, si bé, la direcció de l’hospital va prendre ahir al matí la decisió d’incorporar a més professionals d’infermeria al servei d’Urgències, amb una infermera, un auxiliar i un zelador més, en cada un dels tres torns.

Així, a primera hora de la tarda no quedava ja ni un sol pacient esperant al passadís, tot i que l’afluència seguia sent molt elevada, amb la sala d’espera plena a vessar.

L’ICS explica que el fet de comptar amb aquesta ala buida, a total disposició del nivell de demanda, fa difícil que es puguin produir imatges de pacients esperant en lliteres als passadissos d’Urgències com succeeix en altres hospitals de forma quasi continua. «En aquest sentit ens dóna molta tranquil·litat tenir aquest espai perquè tenim la possibilitat d’anar-lo obrint i tancant en funció de les necessitats», apuntaven des de l’ICS. Segons exposen, aquestes habitacions dobles permeten oferir als pacients «un espai més digne» que no pas un passadís i «una major intimitat». La CGT reclama que aquesta planta es mantingui oberta durant tot l’any, independent del nivell de demanda, per tal d’evitar episodis com el que es va viure diumenge, quan l’afluència assistencial va sobrepassar l’espai disponible i no es va poder posar en marxa l’ala a temps. «No pots improvisar», diu taxatiu Aragonés.

La CGT exigeix a la direcció de l’hospital que l’augment de tres treballadors per torn, al servei d’Urgències es consolidi i no sigui un fet excepcional, «hauria de ser la dotació normal, no puntual. I en moments de màxima demanda com ara, augmentar-la encara més», remarca el sindicat, que ja ha aconseguit 3.500 firmes per pressionar a la direcció.

A Reus, també a ple rendiment

A l’hospital Sant Joan de Reus la situació no és massa diferent de la de Tarragona, també a causa de l’epidèmia de la grip. «Estem com estàven, amb molta activitat», explicaven des de Sagessa, el gestor del centre. Tot i que, el centre referent del Baix Camp ja fa dies que va haver d’ampliar l’atenció urgent davant el col·lapse: l’hospital reusenc va habilitar 15 llits d’observació del servei d’Urgències com a box d’atenció mèdica i va traslladar la quinzena de places d’observació a la segona planta de l’hospital. Així, en aquests moments el servei d’atenció urgent compta amb 53 places: 38 box i 15 més d’observació. Amb tot, la direcció del centre no descarta ampliar el nombre de punts d’atenció, si l’activitat s’incrementa encara més en les properes setmanes, «Si és necessari, sí. És una cosa que no es descarta», apuntava el portaveu.

tracking