Diari Més

Successos

«Els han estafat 230 euros alertant d'una fuita de gas falsa a casa seva»

Uns falsos tècnics del gas van aconsseguir enganyar a un matrimoni d’ancians de Bonavista la darrera setmana

La seva néta no s'explica com sabien el nom, l'edat i on residien, creu que els han estat vigilant.

«Els han estafat 230 euros alertant d'una fuita de gas falsa a casa seva»Joan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un matrimoni d’ancians de 79 i 83 anys del barri de Bonavista va resultar estafat el darrer dilluns dia 19 per dos homes i una dona de nacionalitat espanyola de mitjana edat, que es van fer passar per personal tècnic de la companyia Gas Natural. «Una noia els va trucar per telèfon, amb número privat, alertant que hi havia una fuita a la casa i que havien de venir ràpid uns tècnics. El meu avi, en un primer moment, els hi va dir que no, perquè estaven dinant, però els van acabar espantant i van acceptar que vinguessin», apunta la néta dels estafats a Diari Més. Al cap de pocs minuts, es va presentar un home al pis i va demanar que el conduïssin a l’estança on hi ha la instal·lació del gas. «Els va acabar convencent de què feia molta olor de gas», desenvolupa la noia. Tot seguit, el fals operari va avisar a un suposat company per telèfon, perquè li portés la peça que calia reposar. En qüestió de 15 minuts, va trucar a la porta del bloc del carrer Sis on resideix el matrimoni i el farsant de dins, el va obrir.

«En aquell moment podien haver entrat perfectament tres o quatre homes més i fer el que volguessin amb els meus avis. Si li arriben a donar un cop al meu avi, s’hauria quedat al lloc, i la meva àvia no pot fer res perquè gairebé no pot caminar, només va de la cadira de rodes al llit», exposa la familiar. Aleshores, no van ser conscients del perill que suposava deixar entrar a aquells desconeguts que vestien una granota blava d’operaris, però a posteriori, quan se’n van adonar de la treta, van quedar esgarrifats. «Es van espantar molt pensant que els hi podia haver passat qualsevol cosa en deixar-los passar. Crec que és més la por del que els hi podien haver fet, que no pas pels diners que els hi van robar», apunta la néta, que prefereix no identificar-se.

Factura falsa però amb IVA

Hi ha dos aspectes que han sorprès especialment a la família: «Quan els hi van donar la factura, que es nota que està treta d’un blog de factures de qualsevol botiga xinesa, els hi van posar el preu de la suposada reparació, que eren 220 euros i, a banda, van escriure que els hi cobraven 10 euros d’IVA! En total eren 230 euros. L’altra cosa curiosa és que el meu avi, es veu que els hi va dur 250 euros perquè no ho tenia just, i ells li van tornar el canvi», explica sorpresa, encara ara, la jove. Segons confirma, els falsos tècnics no es van endur res de valor de la casa. La seva intenció era passar desapercebuts i actuar amb normalitat fins a haver cobrat. I és que, un cop van tenir els diners a la mà, els hi va faltar temps per fugir, deixant-ho tot empantanegat: havien desmuntat la vàlvula de seguretat del gas –per on s’obre i es tanca– per fingir la reparació, i no van ser capaços de tornar-la a encaixar. Això va fer que, unes hores més tard, quan el matrimoni es disposava a utilitzar els fogons, se n’adonessin que els havien estafat: «Els tècnics havien tancat la vàlvula, i sense la peça no aconseguien tornar a obrir el gas», recorda la néta.

El que no s’explica ella és, com van saber els delinqüents el nom de la seva àvia, a la qual s’adreçaven amb nom i cognoms. «A la guia telefònica hi és ella, però el compte del gas va a nom d’ell. No aconsegueixo entendre com sabien que eren dues persones grans i on vivien... Potser els van estar vigilant abans de fer-ho», reflexiona la jove, que segueix preguntant-se com ha pogut arribar a passar, «sempre els hi hem dit que no obrin a ningú i que, si hi ha alguna cosa, que ens truquin. De fet, ja els hi havíem dit alguna vegada que no donessin diners a ningú, que avui dia tot ho passen pel banc».

tracking