Diari Més

Sanitat

Controvèrsia a Joan XXIII per les reduccions de jornada de les infermeres

Són 29 els treballadors sense acord amb l’ICS

Els delegats sindicals de la CGT aquest dimecres, denunciant la situació.

Controvèrsia a Joan XXIII per les reduccions de jornada de les infermeresJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat majoritari a l’hospital Joan XXIII, CGT, va denunciar aquest dimecres que la direcció de recursos humans de l’Institut Català de la Salut, ha denegat en les últimes setmanes «massivament» les compactacions de reduccions de jornada d’auxiliars i infermeres de l’hospital. Es tracta de personal fix i interí que per circumstàncies familiars –sigui per cuidar dels fills o d’una persona amb dependència– demana condensar, els dies festius o les hores, de la seva jornada reduïda.

Segons la CGT, prop del 70% dels treballadors que van presentar la seva cartellera de dies de treball, adaptada a les seves necessitats específiques, van rebre una negativa dels responsables. Un extrem que nega l’ICS, que assegura que, de les 129 sol·licituds rebudes, 100 s’han aprovat, i només en 29 s’ha «demanat una reordenació, bé perquè la sol·licitud del professional superava o no arribava al percentatge de reducció, o bé perquè superava el període de referència establert».

La polèmica entre sindicat i departament de personal va arribar en el moment que l’ICS va demanar, quan cada treballador havia de presentar els seus dies lliures compactats, «que la persona interessada primer realitzés el període de treball corresponent i després gaudís del període de descans de la reducció». Una idea qualificada d’absurda pel sindicat, i modificada a posterior pel gestor de l’hospital «per salvaguardar l’interès d’aquells professionals que resultaven perjudicats pel criteri inicial».

Així, fa unes setmanes, l’àrea de recursos humans va ampliar el període de referència per calcular les jornades de descans a un mes. «Quan vam començar a fer pressió, ells van anar donant en gotets, primer a uns, després a d’altres, però, a hores d’ara, hi ha gent que encara no té cartellera –horaris– pel 2017. És impresentable», va apuntar Agustí Aragonés, portaveu de la CGT. El líder sindical indicava dimecres que entre «un 20 i un 30% dels treballadors» segueixen sense planificació en no arribar a un acord empleat i empresa, un fet que es confirma amb les xifres facilitades per l’ICS –el percentatge exacte és del 22,5%–.

Pressions als treballadors

Segons va explicar el delegat sindical Ferran Mansergas, algunes infermeres i auxiliars sol·licitants «han rebut tota una sèrie de pressions», com ara «que si no accepten les cartelleres tal com els hi diu un determinat supervisor, doncs que es preparin que correran amunt i a vall per tota la casa i tots els torns». L’ICS nega aquest extrem, garantint que «sempre és el professional el que proposa els períodes de descans i l’empresa la que comprova que la sol·licitud ni beneficia ni perjudica el treballador, a més d’adequar-se a les necessitats del servei i a la normativa».

A banda, el gestor de Joan XXIII assegura que s’està rebent personalment «a aquests 29 professionals afectats per explicar i revisar els aspectes a modificar en les seves sol·licituds». CGT ja avança que no posarà fi a la seva reivindicació «mentre hi hagi una persona a la qual no li hagin arreglat».

tracking