Diari Més

Solidaritat

Voluntaris de Tarragona visiten malalts sense família durant el Nadal

L’entitat Tarraco Salut fa una crida perquè més persones se sumin a donar el seu temps fent acompanyaments domiciliaris

Imatge d'arxiu de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

Voluntaris de Tarragona visiten malalts sense família durant el NadalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vuitantena de voluntaris fan companyia, cada dia, a diversos malalts que no tenen família o que la tenen lluny i que estan ingressats en centres hospitalaris de Tarragona. Una desena de voluntaris, agrupats en l'entitat Tarraco Salut, faran també aquesta tasca durant els dies festius de Nadal -25, 26, 31 de desembre i 1 i 6 de gener-, unes dates assenyalades en què la solitud es nota més. «Són pacients que no tenen família i són dies que a l'hospital tampoc hi ha la quantitat de treballadors que hi ha normalment, molts serveis no es fan i els malalts estan encara més sols», apunta la presidenta de Tarraco Salut, Elisabet Pedret. Des de l'entitat, fan una crida perquè tots aquells que puguin s'animin i es facin voluntaris, especialment en acompanyaments domiciliaris: «necessitem gent que surti a passejar o a prendre el sol amb els pacients perquè sortir una estona amb el malalt li pot canviar la vida», diu Pedret.

Les visites que Tarraco Salut fa a l'Hospital Sociosanitari Francolí, a l'hospital Joan XXIII i a domicilis, ajuden a fer que el malalt «no estigui tan desanimat, ni tan desvalgut ni tan desprotegit», diu Pedret. La tasca que faran els voluntaris serà la mateixa que fan la resta de l'any: «estar al costat del malalt i donar-li suport sobretot amb el problema de la solitud», assenyala Pedret, que explica que els voluntaris, que seran menys dels habituals, faran visites a diversos pacients perquè la majoria puguin «sentir-se acompanyats en unes festes tan especials». Normalment, la plantilla de voluntaris és d'una vuitantena de persones, una xifra que queda força rebaixada els dies de festa perquè, o bé marxen amb la família, o bé són de fora i marxen de Tarragona. Amb tot, calculen que prop d'una desena faran les visites aquest diumenge, sigui abans o després del dinar de Nadal, per passar una estona amb els malalts que estan sols.

De manera habitual, quan un voluntari coneix a un pacient, fa l'acompanyament fins que a l'usuari se li dóna l'alta. En domicili, el voluntari fa la visita de manera continuada fins que s'acaba el servei. Tot i que el perfil majoritari de les persones ateses és d'edat avançada, també hi ha usuaris més joves als que, pels motius que sigui, la seva família no els pot atendre dia rere dia. Tarraco Salut també té un programa a la planta de pediatria on els voluntaris intenten «que el nen oblidi que està en una planta d'hospital» i donar així també «un respir als pares o tutors».

Crida al voluntariat

La presidenta de Tarraco Salut recorda que fan falta molts voluntaris, especialment en l'acompanyament domiciliari perquè «hi ha molta gent sola, que a més d'estar sola està malalta i en situacions no gaire confortables». Segons Pedret, durant l'època de Nadal se centra més l'atenció en la solidaritat però els voluntaris són «sempre sensibles a la malaltia i a la solitud» i veuen que «per crear un món més just, han d'acompanyar als que ho necessiten».

«Els voluntaris aporten el que bonament poden, perquè molts treballen, estudien i tenen família», recorda la presidenta de Tarraco Salut, que explica que consideren que «donar una mica del seu temps pot fer que altres tinguin una mica més de qualitat de vida». En aquesta línia, l'entitat fa una crida perquè la gent s'animi a donar «una mica d'aquest temps que de vegades no sabem com omplir» i se sumin al voluntariat, que «enriqueix molt i aporta més del que dónes».

tracking