Diari Més

Oci

«Juguem a petanca encara que plogui perquè afinem la punteria»

Antonio Paz té 91 anys i des de fa quaranta es reuneix amb els amics per jugar a aquest esport

Els quatre veterans jugadors de petanca, ahir al matí fruint de la pràctica d'aquest esport al Parc de Saavedra.

«Juguem a petanca encara que plogui perquè afinem la punteria»C. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No importa que plogui, com va succeir ahir al matí. Cada dia, un grup de persones d’edat avançada es reuneix al Camp de Mart per portar a terme un dels seus passatemps preferits: jugar a petanca. Ahir, de manera inusual i a causa de la fina capa d’aigua que queia, van decidir traslladar l’espai de joc al Parc de Saavedra. «Avui hem vingut a jugar quatre, però normalment som sis o set», va explicar Ramon Maria Fabregat, el membre del gru que fa menys temps que s’ha incorporat. «Antonio Paz fa quaranta anys que juga a petanca i jo quatre dies», va dir Ramon Maria. El comentari va ser ampliat per Antonio, qui amb 91 anys és el més veterà. «Jo vaig ser internacional», va recordar amb satisfacció.

A Ramon Maria i Antonio els acompanyaven Braulio Segura i Antonio Esteban. «Aquí, en el Parc de Saavedra, no hi ha una pista per jugar, el terreny és irregular, però ens ho passem igual de bé perquè l’important és reunir-nos i pasar el matí entre amics». «En el Camp de Mart estem bé, però quan plou vinim a aquest parc», van comentar Ramon Maria.

Curiosament, cap dels quatre ha jugat mai en les pistes de petanca que hi ha al Parc del Francolí. «Mai va ningú; molt poca gent», van comentar a l’uníson, per afegir-hi que «a Campclar hi ha unes molt bones i van jugadors que tenen molta qualitat».

El més parlador del grup és Ramon Maria Fabregat. «Visc al carrer L’Alguer i pujo fins aquí tots els dies des que vaig descobrir la petanca. Ens distraiem, parlem amb gent, fem exercici i afinem la punteria». Ramon Maria va començar a explicar les regles d’aquest joc. «Hi ha jugadors que són millors com atacadors que com picadors i les boles tenen diferent pes». «Les boles pesen entre 650 i 800 gramas i la més petita fa 30 milímetres de diàmetre», va dir Ramon Maria.

Mentre els quatre amics conversaven amb Diari Més, no van deixar de jugar, d’intentar allunyar la bola del contrari de la més petita, que és la que marca la distància. La bola que estigui més prop de la de menor grandària és la que obté major puntuació. Ramon Maria es va mostrar entusiasmat. «El primer dia que jugues a petanca sense saber que va ja et diverteixes», deia

Des del 1907

La petanca és un dels esports que es jugaran en el marc dels Jocs Mediterranis. En la seva forma actual, va sorgir al 1907 a La Ciotat, Provença, encara que els antics romans ja jugaven una versió primitiva amb boles de pedra, que va ser portada a aquesta regió francesa per soldats i mariners romans. El seu nom procedeix de l’expressió pieds tanquees —peus junts—.

tracking