Diari Més

Solidaritat

Sis voluntaris seran aquest Nadal amb els pacients sense família a Joan XXIII

Tarraco Salut ha passat per totes les plantes per fer un llistat dels que desitgen companyia

Elisabet Pedret, presidenta de Tarraco Salut, amb Carlos Trillo, voluntari de Pediatria de Joan XXIII.

Sis voluntaris seran aquest Nadal amb els pacients sense família a Joan XXIIIJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mitja dotzena de voluntaris acompanyaran els dies clau de Nadal –25, 26, 31 de desembre i 1 i 6 de gener– als pacients de l’hospital Joan XXIII i del Sociosanitari Francolí que passaran les festes sols. Es tracta de persones que no tenen familiars a la ciutat, que els tenen fora de viatge o que no mantenen relació amb el seu entorn familiar.

Tarraco Salut, l’associació que realitza l’acompanyament els 365 dies de l’any als usuaris d’aquest centre hospitalari, calcula que, de la vuitantena de voluntaris amb els quals compta, vora uns sis, entregaran el temps que podrien passar a casa, celebrant el Nadal amb la seva família, per poder fer costat a les persones que afronten una malaltia en la més completa soledat. «És de justícia no deixar als malalts sols. Allà on hi hagi pacients que no tinguin família, allí estarem nosaltres», assegura a Diari Més, Elisabet Pedret, presidenta de l’entitat. Per tal que cap pacient que desitgi companyia en els dies més familiars de l’any se’n quedi sense, l’equip de Tarraco Salut ha estat en l’última setmana sondejant als múltiples equips d’infermeria de les diferents plantes –el personal sanitari en permanent contacte amb els pacients–, per poder elaborar un llistat, i passar a visitar a tots els que ho desitgin. «Aquests dies concrets només estarem amb els que estan sols.

Als pacients que habitualment acompanyem i que sí rebran visites, els deixarem amb la seva família», desenvolupa Pedret. «La malaltia genera por, inseguretat, incertesa i angoixa. Nosaltres arribem, ens asseiem i procurem que vegin que no tenim pressa i que ens importa aquella persona. A vegades no cal dir res, hi ha pacients que només necessiten que estiguis amb ells», apunta la responsable. Val a dir que alguns dels voluntaris que seran a Joan XXIII el dia de Nadal o el primer dia de l’any, combinaran la seva entrega, amb el dinar familiar, «n’hi ha que vindran al matí perquè no han de cuinar ni preparar res, i n’hi ha d’altres que s’escaparan quan hagin acabat, per passar la tarda amb els pacients», diu Pedret. I és que aquest petit gest, val molt segons la voluntària: «Això fa miracles! Com estiguis tu físicament, repercutirà en el procés de la malaltia». Tarraco Salut somia amb l’arribada de més ciutadans que es vulguin sumar a les tasques de voluntariat. Es pot contactar amb ells al 633 568 399.

Menú especial i el tió de Nadal

Com és tradició, la cuina de l’hospital preparà per al sopar del dia 24, Nochebuena, i el dinar de Nadal, uns guisats especials, molt més selectes de l’habitual. A més, el tan estimat mossèn de Joan XXIII, Xavier Fort, ha organitzat tot un seguit d’actes la tarda del 24: una petita representació del Cor DaCapo, l’arribada de Sa Majestat el Rei Melcior per recollir les cartes dels més petits i l’imprescindible tió de Nadal, que podran fer cagar els nens i nenes que siguin al centre.

En els dies posteriors s’aniran succeint les visites de gent coneguda i popular i futbolistes al centre hospitalari per desitjar un bon Nadal.

tracking