Diari Més

Ensenyament

La URV reivindica un millor finançament públic en la celebració dels seus 25 anys

El rector Josep Anton Ferré aposta per la recerca i la internacionalització de la Universitat

El rector de la URV, Josep Anton Ferré, i la consellera de la Presidència, Neus Munté, acompanyats d'altres autoritats, a l'ace de celebració del 25è aniversari.

La URV reclama un millor finançament públic en la celebració dels seus 25 anysACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha commemorat aquest divendres els seus 25 anys en un acte institucional al Teatre Tarragona que ha servit per destacar el seu creixement i el seu impacte en el territori.

Des del desembre de 1991, l’any que el Parlament en va aprovar la seva creació, la URV ha format 45.000 persones i ha desenvolupat els campus i seus de Tarragona, Reus, Tortosa, El Vendrell i Vila-seca. El rector de la URV, Josep Anton Ferré, ha reivindicat un millor finançament i un Estat que «impulsi polítiques modernes» per fomentar l’ocupació i l’educació de qualitat. Ferré s’ha fixat com a repte pels propers cinc anys poder enllestir les facultats d’Educació i Medicina aturades per la crisi, i l’estabilització i la promoció del personal docent investigador. «Volem enfortir-nos com a pol de recerca i innovació de referència internacional», ha subratllat Ferré, en un acte que ha estat presidit per la consellera de la Presidència, Neus Munté.

La URV compta aquest curs amb més de 14.000 estudiants i una oferta d’un centenar d’estudis, amb un 29% d’estudiants internacionals en els màsters i doctorats. El rector ha subratllat el creixement de la comunitat universitària i ha destacat que l’esforç en l’activitat investigadora els ha permès assolir rellevància internacional i aparèixer en alguns dels principals rànquings. Tot això, ha dit Ferré, s’ha hagut de fer en els últims anys amb uns recursos «molt sobris» que els han obligat a ser «més eficients», ha dit.

Amb 45.000 persones formades, més de 12.000 articles publicats en revistes internacionals i més de 2.000 tesis llegides en els seus 25 anys, la URV ha refermat el seu paper cabdal en la transferència de coneixement. Segons Ferré, un dels reptes de Catalunya ha de ser «l’enfortiment de les universitats», i per això ha demanat «una inversió adequada en relació a la nostra riquesa» i que el sector públic apliqui polítiques «que fomentin l’ocupació de qualitat, l’educació i la sostenibilitat competitiva i internacional». «Els nous temps necessiten d’un Estat que doni resposta a les necessitats dels ciutadans i impulsi les polítiques modernes», ha reblat.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha valorat el creixement «constant i ordenat» de la universitat, de la qual ha destacat l’elevat impacte que ha tingut en el territori, que es xifra en uns 14.000 milions d'euros, ha dit. Munté ha reconegut també el caràcter «permeable» i «plural» de la URV, que ha definit com una eina de transformació territorial i d’aposta per l’excel·lència. Munté ha situat el sistema universitari com «una de les grans fortaleses del país» que ha de permetre «bastir la revolució del coneixement».

Durant l’acte, s’ha lliurat la medalla de la URV a l’exrector Francesc Xavier Grau, qui ha opinat que, en els seus 25 anys, la institució ha superat les expectatives inicials. «Ha canviat el país i l’ha fet millor, i ha esdevingut una universitat catalana completa», ha manifestat. Grau ha afegit que la URV «té els peus ben posats a la seva terra i els cap ben amunt al món», ja que ha sabut compatibilitzar «la plena identificació amb els interessos de la societat més immediata, amb els estàndards internacionals de qualitat i impacte en docència i en investigació». Al seu torn, l’expresident del Consell Social de la URV entre el 2012 i 2015, Anton Valero, ha rebut la medalla de bronze de la URV per la tasca desenvolupada.

L’acte central de commemoració de la creació de la URV ha glossat la història de la institució amb la projecció del vídeo '25 anys de la Universitat' i s’hi ha fet lectura del preàmbul de la llei de creació de la URV. Josep Maria Bricall, rector de la UB entre 1986 i 1994, ha pronunciat la ponència ‘Ad unum vertere’, en què ha destacat l’aposta de la URV per l’especialització i l’excel·lència, i l’impuls d’una recerca que ha esdevingut «referent» al món.

tracking