Diari Més

Infraestructures

El Mercat Central de Tarragona veu la llum després de nou anys en construcció

L’empresa constructora, Isolux Corsan, fa l’entrega provisional de les obres de remodelació a l’Ajuntament

Imatge de la part interior del  nou edifici restaurat del Mercat Central.

El Mercat Central de Tarragona veu la llum després de nou anys en construccióCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Esperàvem el dia d’avui amb delit», deia l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. I és que aquest passat dijous va ser històric. Després de nou anys d’obres, l’empresa constructora del nou Mercat Central ha entregat les obres de remodelació a l’Ajuntament. És una entrega provisional, durant el mes de gener es portarà a terme la recepció definitivament. Tot i així, els industrials contractats pels paradistes ja estan treballant a l’interior del nou mercat.

D’aquesta manera, es compleix el compromís adquirit el passat mes de setembre entre Isolux Corsan, –empresa constructora–, i Espimsa, que deia que el 15 de desembre les obres interiors del nou edifici havien d’estar llestes. Cal recordar que en el mateix acord es revertia anticipadament la concessió de l’aparcament, per 5,3 milions d’euros, sempre i quan s’obtingui el finançament. Pel que fa el cost total de la remodelació ha estat de 46 milions d’euros.

«Em tremola la veu», deia, visiblement emocionada, la presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, que va recordar que el nou Mercat Central té concessionades 40 parades, el 83%, i 7 locals comercials, un 50%. Hi ha 8 parades vacants que, segons explica el consistori, pròximament sortiran a concurs, una vegada estigui enllestit el plec de clàusules econòmiques. L’alcalde de Tarragona va destacar que «aquesta és l’obra pública més important de la història de l’Ajuntament» i va declarar que «l’empresa constructora ha superat tots tipus d’obstacles, tant interns com externs». «El Mercat Central ha de ser l’autèntica locomotora de la ciutat», deia Ballesteros.

Pel que fa a la data d’obertura, l’alcalde va assegurar que «depèn de tots, però no volem pressió ni posar el focus sobre ningú». El consistori també va esvair dubtes sobre el carrilló que s’ha d’instal·lar al costat del rellotge de la façana. «El carrilló es construirà un cop finalitzin les obres de l’illa Corsini», va dir l’alcalde. Quan el Mercat estigui obert el públic, el següent pas serà desmuntar l’envelat de la plaça Corsini i reubicar el mercadet ambulant, que actualment està a la Rambla Nova. Finalment, Ballesteros va explicar que s’organitzaran una sèrie de visites reduïdes pels ciutadans curiosos.

Una excavació inversa

La superfície total de l’edifici del nou Mercat Central és de 22.250 metres quadrats, repartits en cinc plantes: la planta dels paradistes, la comercial, la planta logística i tècnica i les dues plantes d’aparcament. A la part dels paradistes hi ha els únics lavabos públics de tot l’edifici. La planta comercial estarà formada pel supermercat Mercadona i per 14 locals comercials, –entre ells tres bars o restaurants–. La planta logística o tècnica estarà configurada per una zona de càrrega i descàrrega, les càmeres frigorífiques i els lavabos i vestidors pels treballadors. També hi ha un espai pels dipòsits d’aigua contra incendis. Les dues últimes plantes pertanyen a l’aparcament, que acollirà 330 places. En un futur, aquest pàrquing comunicarà amb l’aparcament de la plaça Corsini.

L’edifici del Mercat Central està catalogat com a modernista, és per això que està protegit. Això, segons el redactor del projecte i director d’obra, Rafel Cabré, «ha estat una de les complicacions de la remodelació de l’edifici». Aquesta va ser la raó per la qual les obres es van haver de fer de manera inversa, de dalt a baix. «Mentre anàvem excavant les plantes inferiors, havíem de mantenir l’estructura de l’edifici», deia el director de l’obra, que afegia que «després de fer els murs perimetrals, vam començar a excavar les quatre plantes, una per una».

El terra de la planta dels paradistes és fet de gres porcellànic, un material antilliscant. En aquesta planta hi ha els tres ascensors pels clients i les quatre portes d’accés: pel carrer Colon, Reding, Governador González i plaça Corsini. El terra de la planta comercial és de granit. Pel que fa l’interior de l’edifici, hi ha doble paret i sostre de fusta estriada. Les parades estan fetes amb una estructura metàl·lica amb un remat perimetral de fusta estriada. Els arquitectes de l’obra van voler destacar la recuperació de la coberta original de l’edifici. «Vam buscar fotografies i vam preguntar als testimonis», deia Cabré. La coberta està formada de rajoles de color verd i vermell amb un fons de color crema. Pel que fa a la llum, les parades disposen d’uns fluorescents. Però també hi ha les finestres de color blau que, a banda de passar la llum, serveixen com a sortida de fums en cas d’incendi. Segona la presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, «tothom que ha entrat, ha quedat meravellat». I és que las cosas de palacio van despacio, i en aquest cas es compleix.

La planta de logística, que està formada per una zona de càrrega i descàrrega i les càmeres frigorífiques.

El Mercat Central de Tarragona veu la llum després de nou anys en construccióCristina Aguilar

tracking