Diari Més

Urbanisme

L'oposició es mostra contrària a deixar l'asfaltat de la Rambla Nova

Per altra banda, hi ha disparitat d’opinions entre els ciutadans, que reivindiquen comoditat i una bona imatge per la zona

Actualment, el tram asfaltat és el que va des del carrer Canyelles fins al carrer Adrià.

L'Ajuntament es planteja deixar permanentment l'asfaltat de la Rambla NovaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica està servida. I era d’esperar. L’Ajuntament es planteja deixar de manera permanent l’asfaltat de la Rambla Nova, sempre i quan s’arribi a un consens amb altres grups polítics. Així ho explicaven fonts municipals, que afegien que també es contemplava la possibilitat d’ampliar el paviment al tram del Banc d’Espanya. Aquesta notícia ha causat reaccions per part dels grups municipals i de la ciutadania tarragonina, que tant en un lloc com en l’altre, les opinions són diverses i ja es preveu que serà complicat arribar a un acord.

L’asfaltat es va posar l’any 2007 de manera provisional, quan el mercadet ubicat a la plaça Corsini, es va instal·lar a la Rambla Nova, a causa de les obres del Mercat Central. En un principi, el nou paviment, un conglomerat de cinc centímetres, era «una mesura provisional fins que el mercat tornés al seu lloc de sempre, que serà d’aquí a dos anys», deia aleshores el regidor d’Espais Públics de l’Ajuntament. Gairebé deu anys després, l’equip de govern es planteja la possibilitat de deixar l’asfaltat.

El consistori no descarta portar a terme una consulta ciutadana amb els veïns de la zona centre per decidir el futur de la Rambla Nova. Des de l’Associació de Veïns Tarragona Centre no veuen malament aquesta iniciativa, tot i que asseguren que «per poder valorar-ho, primer necessitem fer un sondeig amb tots els membres de l’entitat», diu Patricia Oliver, membre de la junta de l’associació, qui afegeix que «un dels avantatges és que l’asfalt no fa relliscar tant».

L’oposició, tots a una

Però hi ha opinions de tots colors. Pel que fa al grups municipals, la portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, assegura que «invertir en canviar el paviment de la Rambla no és una prioritat. És més necessari adaptar infraestructures bàsiques dels barris, per exemple». Per altra abanda, Laia Estrada, portaveu de la CUP, s’ha mostrat totalment contrària a la iniciativa que planteja l’Ajuntament, ja que, segons Estrada, «l’única cosa positiva de convertir la plaça Corsini en un espai llis on poder col·locar les parades dels marxants, –cal recordar que els veïns demanaven instal·lar un parc infantil–, era que la Rambla Nova tornaria a tenir el seu aspecte més tradicional. Doncs tampoc».

Pel que fa a CDC, la regidora Cristina Gúzman, ha assegurat que «l’asfalt trenca l’estètica de la Rambla, és més propi d’una carretera. Van prometre que seria provisional, però com sempre no compleixen res del que diuen». Gúzman ha aprofitat per reivindicar que la primera coca de la Rambla, –la del Balcó del Mediterrani–, «hauria de ser només per als vianants».

Des d’ERC, el portaveu Pau Ricomà, ha lamentat que «una altra vegada ens enterem de les coses a través dels mitjans de comunicació». Ricomà també ha assegurat que, en els darrers anys, el centre de la ciutat ha perdut qualitat i atractiu, «i això afecta el comerç i al turisme. Per tant, creiem que s’ha de tornar a les rajoles, els tècnics diran quin tipus».

Els ciutadans, dividits

L’opinió dels ciutadans tarragonins també es diversa, però la majoria dels entrevistats els preocupa la comoditat i l’estètica. «Ens sembla que l’asfalt és més barat, còmode i pràctic», asseguraven Antonio Mercadé i Magda Pallàs, un matrimoni que es troben encantats amb el paviment de la Rambla Nova. «Amb les rajoles, vaig relliscar un parell de vegades. Abans no passava pel mig per no caure, ara ja no tinc aquest problema. L’asfalt és més funcional per la gent gran. A més, pel que fa a l’estètica ja ens hem adaptat», explicava Magda Pallàs. Al seu marit, Antonio Mercadé, el preocupa més el tema econòmic. «El tros de Rambla enrajolat està en mal estat i, això, té unes despeses importants», assegura Mercadé.

Per altra banda, hi ha qui pensa que l’estètica i la imatge d’una via tan important com la Rambla s’ha de preservar. Aquest és el cas de la Nuri Bordas, que assegura que «deixar l’asfalt és molt cutre. S’hauria de posar una rajola soferta i que no rellisqui». El tarragoní Jordi Mallol explica que «avui en dia hi ha materials pràctics i atractius, i que, segurament, s’escauen més».

Miquel Carrió, propietari de la floristeria Carrió, ubicada a la Rambla Nova, assegura que la idea de deixar el paviment és una bogeria. «L’asfalt dóna mala imatge a la via. Estic d’acord que s’ha de buscar una rajola que no rellisqui i que no es trenqui fàcilment», assegura Carrió, qui afegeix que «d’ençà que hi ha el paviment, l’afluència de bicicletes i patins ha augmentat. I això és incòmode pels vianants, que han de vigilar que ningú els atropelli».

tracking