Diari Més

Pesca

Els pescadors demanen cobrar la veda, després de quatre anys sense fer-ho

En el cas dels mariners, l’atur els cobreix els dos mesos que no surten a pescar, en canvi, els armadors no tenen cap tipus d’ingrés

La problemàtica més destacada és la situació que viuen els vuit patrons, que es veuen a la imatge.

Els pescadors demanen cobrar la veda, després de quatre anys sense fer-hoCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A un mes de començar l’aturada biològica per part dels pescadors de l’encerclament, la veda perilla. I és que, des de fa quatre anys, els armadors de la llum no la cobren, la qual cosa significa que durant els dos mesos que dura l’aturada, els patrons no tenen cap tipus d’ingrés. En canvi, pel que fa als mariners, l’atur es fa càrrec dels pagaments, segons contempla la llei. Uns i altres adverteixen a l’Estat, –qui té la competència legislativa i l’obligació de pagar–, que si enguany no es cobra la veda, hauran de prendre decisions dràstiques, com per exemple, no respectar-la. Enguany, està previst que l’aturada biològica comenci el dia 22 de desembre i acabi el dia 19 de febrer.

La setmana passada, armadors i mariners de la llum, –els que pesquen peix blau–, es van reunir per decidir les condicions de la veda. Una vegada aconseguit en consens, la Confraria de Pescadors de Tarragona, de Cambrils i de l’Ametlla de Mar han proposat al govern central fer l’aturada biològica, sempre i quan es comprometin a pagar als patrons.

Però gairebé han perdut l’esperança, ja que fa quatre anys que els armadors no veuen ni un cèntim durant l’aturada biològica que estan obligats a fer. De moment, l’Estat encara no ha donat resposta a les confraries, i tenint en compte que falta un mes per començar la veda, els nervis estan a flor de pell.

La problemàtica més destacada és la situació que viuen els patrons, que veuen com, per ells, és més rentable amarrar les embarcacions i no sortir a pescar. «Nosaltres som partidaris de fer els dos mesos de veda, però necessitem cobrar-la, sinó més val que amarrem les barques i ens jubilem», deia un patró de la llum, desesperat.

Tot i que els representants de les diferents confraries de pescadors asseguren que hi ha unió i consens entre patrons i mariners, la realitat és que els interessos d’uns i altres no són els mateixos. En el cas dels mariners, l’atur els cobreix els dos mesos que no surten a pescar, en canvi, als armadors han de sobreviure sense ingressos. Això provoca que costi arribar a un acord sobre el temps que ha de durar la parada biològica, tot i que, a última hora, és la Generalitat qui decideix la durada de la veda.

Per altra banda, el sector pesquer demana que s’efectuïn els pagaments endarrerits per part de l’Estat referents a les altres aturades biològiques. «Ens pensàvem que seria una cosa puntual, però sembla que el govern central ja s’ha acostumat a tenir-nos abandonats», explica un armador de la llum.

Altres ajudes sense efecte

La Generalitat de Catalunya va publicar, el passat mes de juny, a través del DOGC, la convocatòria per optar a les ajudes. De fet, a través d’un comunicat, el departament d’Agricultura va detallar que la Generalitat avançava 1,6 milions d’euros del seu pressupost, per respondre a la urgència del sector pesquer. Les prestacions econòmiques s’emmarquen en el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). Però segons expliquen fonts de la Confraria, «aquesta ajuda es tradueix en res», ja que només la reben aquells armadors que no hagin tingut cap incidència, com una multa o una falta de pagament a la seguretat social. I, malauradament, n’hi ha molts en aquesta situació.

tracking