Diari Més

Cas Bershka

Estrada: «Em van retòrcer el braç, vaig rebre cops i em van insultar»

El judici del Cas Bershka, en el qual està encausada la portaveu de la CUP, Laia Estrada, es va iniciar ahir i continua avui

El judici del Cas Bershka, en el qual està encausada la portaveu de la CUP, Laia Estrada, es va iniciar aquest dimecres i continua dijous.

Estrada: «Em van retòrcer el braç, vaig rebre cops i em van insultar»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici pel cas Bershka, que enfronta activistes feministes amb agents de la Guàrdia Urbana, va començar ahir i continuarà avui, a la Secció Quarta de l’Audiència de Tarragona, amb la declaració dels tres encausats i dels testimonis citats per l’acusació de la Guàrdia Urbana. La portaveu del grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada, és una de les encausades en el cas. Estrada va declarar, entre llàgrimes i molt emocionada, que els agents li van retòrcer el braç, li van propinar puntades de peu i la van insultar a l’interior d’un portal de la Rambla Nova, la qual cosa va provocar-li episodis d’estrès posttraumàtic, insomni i que, a més, va haver d’agafar la baixa en el seu lloc de feina.

Els fets es remunten al dia 7 de gener de 2009, quan el col·lectiu feminista Cau de Llunes van organitzar una acció simbòlica a les portes d’alguns establiments comercials de la ciutat, amb la intenció de denunciar la pressió estètica com una forma de violència masclista. En plena època de rebaixes, el col·lectiu pintava a terra amb guix la silueta d’una noia i llegien un petit manifest a través d’un megàfon.

En un primer moment, el col·lectiu, que, segons els activistes estava format per quinze persones, es va dirigir a l’Oysho i va portar a terme l’acció sense cap incidència. El conflicte va arribar quan els activistes van llegir el manifesta davant del Bershka, a Rambla Nova.

Segons va declarar Estrada, «dos agents de la Guàrdia Urbana es van dirigir cap a nosaltres amb to xulesc i ens van demanar que ens identifiquéssim. Una companya i jo els hi vam ensenyar el DNI i, després de d’agafar-me el megàfon, els agents es van emportar els documents d’identitat cap a l’interior del Bershka. Però nosaltres en cap moment vam entrar a la botiga ni vam impedir l’entrada a ningú».

Per la seva banda, un altre dels encausats, Santi Fortuny, va declarar que «l’agent em va agafar pel coll, em va tirar al terra i em va arrossegar fins al portal del costat del Bershka, estirant-me dels cabells». Fortuny va afegir que «la Laia i en Diego van entrar i van demanar a l’agent que parés. El policia va retòrcer el braç a la Laia i la va insultar i va agafar la càmera del Diego, que aquell dia cobria la notícia com a periodista, i la va tirar a terra». Finalment, Fortuny va assegurar que un agent el va fotografiar i el va amenaçar dient-li «en una altra situació, ho hauríem solucionat d’una altra manera».

La portaveu del grup municipal de la CUP, Laia Estrada, es va mostrar molt emocionada durant la primera sessió del judici, i recordar els fets va provocar-li alguna llàgrima. «Vaig rebre cops i insults. No m’atrevia a dir res, tenia por. Quan vaig arribar a l’hospital vaig sentir com un dels agents deia: ‘Aquesta és la filla del sindicalista’», deia Estrada, qui va afegir que «per culpa d’aquests fets he patit estrès posttraumàtic, insomni i vaig haver d’agafar la baixa».

L’últim encausat, Diego Corredor, que en el moment dels fets exercia de periodista, va declarar que «un agent va agafar-me la càmera de fer fotos i la va tirar a terra. Després de ser detingut, em vaig adonar que la meva bossa amb els meus objectes personals estava oberta i havia desaparegut la targeta de memòria de la càmera».

«Per tots els costats»

Per altra banda, durant la declaració d’un agent de la Guàrdia Urbana citat com a testimoni per l’acusació, va assegurar que va rebre cops per part dels manifestants «per tots els costats» i que «els meus companys van haver de refugiar-se a un portal, mentre que els manifestants volien trencar els vidres». També va afirmar que una de les activistes «em van agredir amb un cop de puny bastant fort mentre rebia cops per tots els costats». L’agent, però, no va presentar cap denúncia per agressions.

El perit forense, per la seva banda, va confirmar les lesions que presentaven els diferents implicats. Un agent va patir una mossegada a la mà, un altre una contusió costal, un altre una contusió en un dit i un altre, esgarrapades a la mà i al genoll. Per la seva banda, Estrada va patir una contusió al braç i un estrès posttraumàtic agut, Fortuny l’estirament de cabells i dolor cervical, i Corredor contusions mandibular, costal, ocular i erosions facials, a més d’un quadre d’ansietat.

La fiscalia i l’acusació particular representada per l’Ajuntament de Tarragona sol·liciten dos anys de presó i la inhabilitació per al dret de sufragi passiu dels activistes per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, així com 12 dies de localització permanent per faltes de lesions. Al seu torn, l’acusació particular dels activistes sol·licita cinc anys de presó i vuit d’inhabilitació per a tres agents de la Guàrdia Urbana pels delictes de detenció il·legal, lesions, amenaces i vexacions.

Suport als implicats

Minuts abans de les nou del matí, una cinquantena de persones van voler donar suport als tres activistes encausats, desplegant una pancarta que deia «Prou abusos de la Guàrdia Urbana». Els tres encausats arribaven a l’Audiència, emocionats, i Estrada va explicar que «per nosaltres, aquest judici no només significa que es resolgui el que va passar a l’interior d’aquell portal. Avui està en joc la impunitat policial a la nostra ciutat». A l’altra banda, una trentena d’agents de la Guàrdia Urbana també es van concentrar per donar suport als companys. Els grups, però, no van coincidir en l’espai, ja que els agents van entrar per la porta del darrere de l’Audiència. A l’hora d’accedir a la sala del judici, es van produir enfrontaments vervals entre ambdós col·lectius per por a quedar-se fora.

tracking