Diari Més

Begudes

La URV acull l'examen per ser jutge de cervesa

Una quinzena de persones s’han presentat a la prova organitzada pel Beer Judge Certification Program (BJCP)

Els examinats, durant el tast d'una de les cerveses.

La URV acull l'examen per ser jutge de cervesaGerard Faiges

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Facultat d’Enologia de la URV ha acollit aquest dissabte al matí l’examen pràctic per a obtenir una acreditació com a avaluadorde cervesa. Es tracta d’un títol no oficial que atorga el Beer Judge Certification Program (BJCP) però que permet participar en concursos i competicions de cervesa com a jutge i avaluador.

A l’examen s’hi han presentat quinze persones provinents d’arreu de Catalunya i d’altres indrets com Mallorca, La Rioja o Portugal. La prova consistia en un tast de sis cerveses al llarg d’una hora i mitja, en la qual els examinats havien de respondre una sèrie de preguntes per veure si la cervesa s’ajustava al llibre d’estil propi del BJCP. Per tal de presentar-se a la cata, prèviament s’ha de passar un examen online de 200 preguntes tipus test a respondre en una hora i del qual és necessari aprovar-ne el 60%.

Ariel Caballero, responsable de l’examen del BJCP a la URV, ha explicat que «es presenta molta gent, no només per ser jutges, sinó cervesers artesanals que així poden millorar els seus productes». I és que, malgrat no tractar-se d’un títol oficial, «el llibre d’estil del BJCP és molt reconegut entre els artesans». Precisament Caballero ha ressaltat la importància dels petits productors de cervesa en la prova, ja que «de les sis cerveses del tast, només una es produeix de manera industrial, la resta són casolanes i artesanals».

Caldrà esperar al març per saber els resultats

A més dels quinze participants, a l’examen hi han participat dos examinadors provinents dels Estats Units que han fet el tast paral·lelament. D’aquesta manera, explica Caballero, «es poden comparar les respostes amb els criteris que els avaluadors han tret dels mateixos productes i en les mateixes condicions».

Segons el resultat aconseguit en l’examen pràctic, el BJCP atorga un reconeixement diferent basat en punts. Un dels participants a la prova era Albert Barrachina, professor del màster en begudes fermentades de la URV i membre ja acreditat pel BJCP. A més de promoure que l’examen es fes a la Facultat d’Enologia, Barrachina s’ha presentat a la prova «per pujar punts, ara en tinc 70 i si pogués pujar-ne 10 més ja estaria satisfet». Per saber-ne els resultats, tots els participants hauran d’esperar uns quatre mesos ja que caldrà fer les traduccions dels exàmens, enviar-los als Estats Units i esperar la posada en comú i l’avaluació de les respostes.

Els 15 participants a la prova que el BJCP ha realitzat a la Facultat d'Enologia de la URV.

La URV acull l'examen per ser jutge de cervesaGerard Faiges

Els dos examinadors han fet el tast en una sala apartada dels examinats

La URV acull l'examen per ser jutge de cervesaGerard Faiges

tracking